niedziela, 31 lipca 2016

Bezglutenowe crumble z morelami





Deser zrobiony na szybko. 
Przygotowany dla osoby, która nie może jeść glutenu, laktozy i jajek.
Myślę, że będzie smakował również tym, którzy nie są alergikami. 
Korzystajmy z letnich owoców, bo tak szybko  mija na nie sezon.



Składniki (dla 2 osób):
  • morele (po 1-2 sztuki na osobę),
kruszonka:
  • olej rzepakowy (1 łyżka + odrobina do wysmarowania naczynia do zapiekania),
  • 1 łyżka mąki owsianej bezglutenowej,
  • 1 łyżka mąki z brązowego ryżu,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego.
(robiłam również z mielonych migdałów i mąki ryżowej, oraz mąki gotowej bezglutenowej i mąki gryczanej),

Przygotowanie:

Zrobić kruszonkę z podanych składników. Owoce umyć i pokroić w plastry lub cząstki. Naczynie do zapiekania ( małe dla każdego osobne) wysmarować olejem, ułożyć owoce, posypać kruszonką. Na wierzchu można posypać odrobiną cukru, żeby powstała chrupiąca posypka.













9 komentarzy:

  1. Fajny deser i dla każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wczoraj robiłam, ale poszłam na łatwiznę i po prostu posypałam owoce otrębami gryczanymi:) Z taka kruszonką na pewno by lepiej smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyprobuje na bezglutenowo - bezlaktozowej corce :). Dzieki za pomysl:)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjęcia :) Marzenko, wpadnę chyba na takie crumble ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, morele pod kruszonką! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń