wtorek, 19 lipca 2016

Ciasto z jagodami i budyniową pianką


Póki są jagody to korzystam na maxa. 
Na bieżąco jemy  owoce, pijemy koktajle.
W spiżarni stoją zamknięte w słoikach dżemy, pomrożone w woreczkach na zimę zapełniają półki zamrażarki.
Będą jak znalazł na ciasto upieczone w chłodny, deszczowy lub śnieżny czas...


Składniki:
  • 450 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek (żółtka),
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • lodowata woda,
  • 3 łyżki cukru,
na piankę:
  • 5 białek,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego,
+
  • 300-500 g jagód,
  • cukier puder do posypania.
 
Przygotowanie:
 
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podlać odrobiną zimnej wody, gdyby było za suche. Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażarki.  Można je przygotować dużo wcześniej. Zamrożoną jedną część ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną papierem blachę, równo je rozsypać i można uklepać. Zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C (około 15 minut). Wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Na koniec wsypać po łyżce cukier, budynie w proszku i wlać powoli olej. Wylać masę na podpieczony, wystudzony spód. Rozsypać  owoce, lekko je wgniatając w piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do zrumienienia w tej samej temperaturze około 30-40 minut.



8 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta, podkradam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta.
    Z jagodami musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ehhh... jagody to jeden z moich ukochanych owoców! a w takich cieście... bajka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpraszam się do Ciebie na kawałek - akurat mam remont i nie mam warunków, żeby sama sobie upiec takie ciacho :);)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fanatstyczne ciasto!
    Zjadłabym nie jeden kawałek...

    OdpowiedzUsuń