poniedziałek, 25 lipca 2016

Crostini z avocado i pieczonym pomidorem


 Niektóre połączenia składników smakują wybornie, dopełniają się nawzajem i nigdy nam się nie znudzą. 
Duet  avocado i pomidora stanowi właśnie takie zestawienie idealne. 
Oprócz walorów smakowych istotnych dla naszego podniebienia  sprawia, że nasz organizm
 jest w stanie przyswoić ponad 4 razy więcej zawartego w pomidorach antyrakowego likopenu niż wówczas, 
gdy zjemy to warzywo samo.
 Korzystając z tej zasady przygotowałam pyszne śniadanie. 
Zachęcam do wypróbowania:-)


Składniki:
  • 1 avocado,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny lub limonki,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • miód,
  • 1-2 pomidory,
  • kilka kromek czerstwego pieczywa.
Przygotowanie:

Avocado umyć, obrać i pognieść widelcem. Skropić sokiem z limonki lub cytryny. Dodać wyciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Pomidora pokroić w plastry. Ułożyć plastry w naczyniu do zapiekania, skropić oliwą, posypać sola i pieprzem, wlać 1 łyżeczkę miodu. Zapiekać krótko pod grillem. W tym czasie opiec kromki chleba na patelni grillowej. Wcześniej można chlusnąć oliwę. Zgrillowane pieczywo posmarować pastą z avocado. Ułożyć na wierzchu zapieczone pomidory.





9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie.Piękne zdjęcie zachęcające mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie i wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wgapiam się w Twoje zdjęcia i robię się głodna :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pastę z awokado :) Polecam każdemu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam jakie apetyczne śniadanko, częstuję się :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mysle,ze cokolwiek być zrobila i TAK opisala , i TAK pokazala to slinka będzie leciec...Pieknie!:)

    OdpowiedzUsuń