piątek, 22 lipca 2016

Kwiaty cukinii nadziewane ricottą

Od kilku sezonów widziałam faszerowane kwiaty cukinii na zaprzyjaźnionych blogach.
Bardzo chciałam je zrobić, jednak problem polegał na tym, że u nas są nie do dostania.
We Włoszech w każdym markecie leżały pudełka z pięknie  zapakowanymi okazami.
Dziewczyny na moje pytania były zdziwione, bo z dostępnością u nich też nie było problemu...
Z pomocą przyszła mi moja ciocia, która pozbierała na ogrodzie i mimo odległości  dostarczyła mi kilka sztuk:-)
Bardzo jestem Jej za to wdzięczna, bo mogłam spróbować. 
I znowu będę poszukiwać, bo są pyszne:-)
Faszerowane kwiaty cukinii zgłaszam do akcji na FB- błyskawiczne piątki


Składniki:
  • od kilku - kilkunastu sztuk kwiatów cukinii,
  • ser ricotta (ja użyłam 150 g),
  • kilka gałązek listów bazylii,
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek,
Przygotowanie:
Kwiaty umyć, osuszyć. Urwać ze środka pręcik (albo od góry, albo odchylić jeden płatek). Ser ricotta doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną bazylię i do smaku sok z cytryny. Nadziewać kwiaty farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Skropić dodatkowo oliwą wierzch nadzianych kwiatów, posypać solą i pieprzem. Chwilę zapiekać w 180 stop. C do momentu, aż łodyżki cukinii będą  miękkie (około 20 minut).




7 komentarzy:

  1. Takie kwiatki to mogłabym dostawać codziennie - piękne i do tego smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja studiuję dietetykę, także nie wiem czy pomogę ;) Ale jak coś- służę pomocą :)

    ooo.. sama nie jadłam nigdy kwiatów! Wyglądają rewelacyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Bardzo lubię naturalne jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie kwiat cukinii, nigdy go jednak nie nadziewałam, zainspirowałaś mnie

    OdpowiedzUsuń
  5. trzeba było mówić ze chcesz :) masz do mnie blisko, w ogrodzie jest tyle, że nie do przejedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne :-) uwielbiam kwiaty cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń