piątek, 15 lipca 2016

Polędwiczki w sosie kurkowym


Chyba jedno z najszybszych dań mięsnych i konkretnych.
I do tego jakich pysznych:-)
Zdziwiłam się, przeszukując przepisy, że tej potrawy jeszcze nie wrzuciłam.
A to przecież klasyk letni - obowiązkowy.
Wrzucam przepis do akcji na FB Błyskawiczne piątki.


Składniki:
  • 1-2 polędwiczki wieprzowe,
  • kurki (ilość zależy od naszych zasobów;-)),
  • masło,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz czarny lub biały,
  • bulion drobiowy lub warzywny,
  • 200 g śmietany 30% tł.,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej rzepakowy do smażenia.
 
Przygotowanie:
 
Kurki oczyścić, mniejsze wziąć w całości, a większe pokroić. Wrzucić na roztopione masło. Smażyć do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem.  Polędwiczki oczyścić z błon, pokroić na 2 centymetrowe eskalopki. Delikatnie rozbić je ręką. Doprawić solą i pieprzem. Na oleju usmażyć kotleciki do zrumienienia. Kurki przerzucić do mięsa. Podlać bulionem (ilość zależy  ile chcemy mieć sosu).  Po chwili
wlać śmietanę wymieszaną z mąką, hartując wcześniej gorącym sosem, żeby nie było grudek. Na koniec wsypać posiekany koperek.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam polędwiczki z kurkami. Danie niesamowicie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko pyszne danie :-) bardzo apetycznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurki to moje ulubione grzyby. Udało mi się ich trochę zebrać na działce. Na takie danie będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się oblizałam, uwielbiam dania z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Prawdziwe delicje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurki są dobre ze wszystkim!
    To moje ulubione letnie grzyby.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurki przywiozłam znad morza, więc z pewnością wykorzystam ten przepis, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń