poniedziałek, 11 lipca 2016

Ser smażony z kminkiem


Kolejna podróż do smaków dzieciństwa:-)
Pamiętam jak babcia smażyła ten ser…
Do takich chwil warto wracać, więc serdecznie zachęcam:-)
Ser smażony pochodzi z Wielkopolski, czasami nawet nosi nazwę Wielkopolski ser smażony.  
Potwierdzenie  wielkopolskiej tradycji odnajdujemy już w „Kucharzu wielkopolskim” Marii Śleżańskiej z 1904 roku. 
Wytwarzany jest zgodnie z przekazywaną z pokolenia na pokolenie recepturą.
 Bardzo prosty i smaczny, choć proces gliwienia do apetycznych nie należy. 
Finalnie jednak otrzymujemy wyjątkowy produkt - i jakże sentymentalny ;-)


Składniki:
  • 1/2 kg twarogu półtłustego lub tłustego (użyłam półtłustego),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie:
Aby zacząć smażyć ser musimy troszkę poczekać, gdyż twaróg musi zgliwieć. Soda  przyspiesza ten proces. Jednak możemy odczekać kilka dni bez jej użycia. Po dodaniu sody do rozkruszonego sera, czekamy około 2 dni na zgliwienie (niezbyt miło pachnie i tak się ciągnie)
Po tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ser, mieszamy powoli na małym ogniu.
Dodajemy do sera  sól i ziarna kminku. Cały czas podgrzewamy ser do całkowitego rozpuszczenia, nie należy gotować. 
Gorący odstawić i dodać od razu  2 żółtka. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką i przelać do naczynek. Schłodzić w lodówce.

noclegi

16 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, choć jak się czyta przepis, to już nie do końca tak brzmi :P Nie jadłam takiego sera, ale jest to przysmak, który moja Mama zna ze swojego domu rodzinnego - Tucholi na Pojezierzu. Jak jedzie do rodziny, to kupuje taki serek w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne pomysł na wykorzystanie twarogu, który już nie jest taki świeży, a wyrzucić szkoda;-)

      Usuń
  2. To również i mój smak z dzieciństwa, ten smak, konsystencja, a zapach kiedy dojrzewał czuję w nosie do dziś ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest (wątpliwy) zapach mojego dzieciństwa! Mój tata zawsze robił i robi ten ser. Sam zapach odrzucał mnie od spróbowania ;) tak więc jeszcze nie jadłam... Za to mój brat się zajada i też sam robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten ser, to smak dzieciństwa i dorosłości!
    U mnie trochę inaczej się go robi :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila a jak? Masz u siebie?

      Usuń
    2. A mam, tutaj :) http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2012/02/ser-smazony.html

      Usuń
  5. Zrobiłam pierwszy raz w życiu, wyszedł super, smak wyśmienity, bardzo dziękuję🌝

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też czasem przygotowuję serek smażony :) uwielbiam go :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam. ja ostatnio dodalam na bloga ser zmadrzały. - tez wspanialy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiła, ale wygląda tak apetycznie, ze zamierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobry ten ser,ale problem tkwi w serze nie kazdy twarog sie nadaje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam sera półtłustego z SM Góra

      Usuń
  10. Świetny pomysł na tradycyjne, proste danie! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń