Ketchup z cukinii


Zostałam obdarowana koszem cukinii i coś z nią musiałam zrobić.
Już wcześniej widziałam ten ketchup i byłam ciekawa jak smakuje.
Najpierw zrobiłam z połowy porcji, bo jakoś nie byłam pewna efektu końcowego...
W tej chwili jestem już po 3 podejściu i to jeszcze nie jest ostatnie, zapewniam ;-)
A te osoby, którym dałam spróbować, pospieszały mnie o publikację:-)
Pomysł podpatrzyłam u Majany.


Składniki:
  • 1,5 kg obranej i pozbawionej nasion cukinii,
  • 0,5 kg cebuli,
  • garść soli,
  • 400 g koncentratu pomidorowego (dałam 2x190 g),
  • 2 niepełne szklanki cukru,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej.


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy nasion. Cebulę obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej ( ja zrobiłam to malaxerem). Starte warzywa umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy solidną garścią soli, mieszamy i zostawiamy na całą noc.
 Na drugi dzień garnek z warzywami zasypanymi solą gotujemy ok. 20-30 minut, do momentu aż warzywa się rozgotują i powstanie papka. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, mieszamy. Gotujemy kolejne 20 minut, co jakiś czas mieszamy (na małym ogniu). Dodajemy przyprawy i koncentrat, mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut. W tym czasie przygotowujemy wysterylizowane słoiki. Miksujemy warzywa na gładką masę, a następnie umieszczamy w słoikach. Pasteryzujemy około 10 minut. Po otwarciu ketchup należy przechowywać w lodówce.

Komentarze

  1. Wyglada smakowicie - jak wszystko u Ciebie:).Sprobuje z pewnoscia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujący przepis, nie sądziłam, że cukinię można wykorzystać i w taki sposób :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam o tym ketchupie, ale jakoś nigdy nie odważyłam się zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku już nie dam rady zrobić tego keczupu ale w przyszłym już sobie nie odpuszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie skończyłam, jest rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam takiego ketchupu, ale chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podoba :) Zapisuję do przygotowania!

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja ten ketchup zrobię!
    Super się prezentuje. Mniammmmmm.....

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, jestem zachwycona, przepis zapisałam :) nigdy nie jadłam i nie robiłam ketchupu z cukinii :) lubię takie "wynalazki".

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię ketchup z cukinii. |Dodaję do niego jeszcze papryczki chili

    OdpowiedzUsuń
  11. Widziałam ten przepis już wiele razy, ale jakoś nie byłam przekonana... Ale właśnie się przekonałam, dziękuję 😘

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo chciałabym umieć zrobić domowy ketchup, o ile tym razem by mi nie wybuchł... Może bez pomidorów (surowych) by był w porządku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Akurat kupiłam wczoraj sporo cukinii, a ne robiłam nigdy ketchupu z cukinii, także z przyjemnością skorzystam z przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Proszę bardzo słyszałam o tym ale nigdy nie wpadło mi to tak w oko przepis wygląda na bardzo proste a że mam cukinię na pewno wypróbuję Po co kupować skoro można zrobić samemu!

    OdpowiedzUsuń
  15. Cukiniowe przetwory są fantastyczne. Można czarować cudeńka, a ketchup to już podstawa szanującej się spiżarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba poproszę Babcię o dodatkowe kilka cukiń 😎

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne