wtorek, 16 sierpnia 2016

Sernikobrownie z jeżynami


Powstało zupełnie przypadkowo,
z nadmiaru jeżyn w lodówce i samotnie stojącemu opakowaniu ricotty...
Bardzo udane połączenie.
Wygląda dla mnie zjawiskowo.
Tak samo smakuje:-)





Składniki:
masa ciemna:
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 120 g  masła,
  • 60 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
masa sernikowa:
  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
+ jeżyny.

Przygotowanie:
  
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Przygotować masę serową.  Jajka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser, a następnie mąkę i mieszać powoli. Masę serową wykładać łyżką na ciasto, przy pomocy wykałaczki zrobić esy floresy. Porozrzucać, wciskając lekko jeżyny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piec 25 minut.





9 komentarzy:

  1. Wspaniale to wymyśliłaś! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam Marzenko jak wspaniale wygląda :-) porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda i szybkie w przygotowaniu :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja Ci zazdroszczę, że możesz jeść takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko! Jak to bosko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym bardzo chętnie!
    Szkoda, że nie można po prostu sięgnąć przez ekran...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne połączenie :)jaka szkoda, że tylko wirtualne, chętnie byśmy porwali kawałek :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń