wtorek, 16 sierpnia 2016

Sernikobrownie z jeżynami


Powstało zupełnie przypadkowo,
z nadmiaru jeżyn w lodówce i samotnie stojącemu opakowaniu ricotty...
Bardzo udane połączenie.
Wygląda dla mnie zjawiskowo.
Tak samo smakuje:-)





Składniki:
masa ciemna:
  • 120 g gorzkiej czekolady,
  • 120 g  masła,
  • 60 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 3 jajka,
masa sernikowa:
  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
+ jeżyny.

Przygotowanie:
  
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Przestudzić. Jajka ubić, stopniowo dodając cukier i mąkę. Do masy wlewać powoli czekoladę.
Spód blachy wielkości 30x35 cm wyłożyć pergaminem, ciasto wlać na blachę. Przygotować masę serową.  Jajka ubić z cukrem. Dodawać po łyżce ser, a następnie mąkę i mieszać powoli. Masę serową wykładać łyżką na ciasto, przy pomocy wykałaczki zrobić esy floresy. Porozrzucać, wciskając lekko jeżyny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piec 25 minut.





18 komentarzy:

  1. Wspaniale to wymyśliłaś! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam Marzenko jak wspaniale wygląda :-) porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda i szybkie w przygotowaniu :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja Ci zazdroszczę, że możesz jeść takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko! Jak to bosko wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym bardzo chętnie!
    Szkoda, że nie można po prostu sięgnąć przez ekran...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne połączenie :)jaka szkoda, że tylko wirtualne, chętnie byśmy porwali kawałek :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  8. I to jest cisto dla mnie. Jeżyny w ogródku, a sernik to moje ulubione ciasto, więc muszę wypróbować przepis. Tylko te miarki w dkg mnie przerastają, bo muszę się martwić, by dobrze przeliczyć. Nie można podać w szklankach i łyżeczkach? Grzecznie proszę o transkrypcję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czasem z takich niecodziennych połączeń wychodzi coś pysznego. Tutaj widać, że tak właśnie się stało i z chęcią kiedyś zrobię Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeżyny uwielbiam!
    Brownie z serem na pewno pyszne z jeżynami. Mniammm....

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda bardzo apetyczne i jeszcze owocowe leśne :) hmmm pysznksci :)
    Pięknie robisz zdjęcia, niż a wiedzieć jaki to obiektyw?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały i z ricottą. Możesz być pewna że zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Więcej takich pysznych przypadków poproszę :) jakież zdjęcia przecudnie apetyczne :) obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wyglada i myśle że tak samo smakuje, miłego dnia kochana 😘😘

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetne połączenie aż żałuję, że w tym roku jeżyn jak na lekarstwo u mnie :(

    OdpowiedzUsuń