niedziela, 4 września 2016

Figowa przystawka


Pojawiły się w sklepach pierwsze figi. 
To znak, że jesień się zbliża. 
Ma się rozumieć, że nie mogłam przejść koło nich obojętnie;-)
Chciałam zrobić z nich carpaccio, ale niestety były tak dojrzałe, że nie mogłam ich pokroić aż tak cieniutko. 
Jednak i w takiej formie smakują wybornie:-)




Składniki:
  • 2 figi na porcję,
  • gałązka rozmarynu,
  • parmezan w kawałku,
  • oliwa z oliwek extra virgin,
  • krem balsamiczny malinowy,
  • sól, pieprz świeżo zmielony.

Przygotowanie:


Figi umyć, odkroić końcówki. Pokroić na cieniutkie, jak najcieńsze plasterki. Ułożyć na talerzu. Posypać posiekanym rozmarynem i startym parmezanem. Całość skropić oliwą, kremem balsamicznym, posypać solą i pieprzem.



7 komentarzy:

  1. uwielbiam figi ! a babka poniżej wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) To zapraszam do wypróbowania:-)

      Usuń
  2. Ale fajny talerzyk, ten niebieski. To jakieś rękodzieło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci ze szkoły specjalnej robię zawsze u nas kiermasze świąteczne i takie cuda wystawiają:-)Oni to sami robią i naprawdę można perełki wyhaczyć za grosze. Za tą miseczkę chyba ze 4 złote dałam:-)

      Usuń
  3. Czas na moje ukochane figi :) Pysznie je podałaś!

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak!! Mogłabym jeść codziennie!! Wspaniały smak i piękna prezentacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny pomysł na figi. Ja zawsze podaję je z serem kozim, ale z parmezanem brzmią równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń