środa, 14 września 2016

Sałatka z zielonych pomidorów


Zostałam obdarowana miską zielonych pomidorów.
Nigdy nie robiłam, ani nawet nie jadłam sałatki z nich.
Przeszukując internet  trafiłam na wiele przepisów.
Wybrałam 3, ale nie każda wersja była trafiona.
Jednej takiej zupełnie bez cukru z winnym octem nie dało się jeść - sam kwas. 
Druga propozycja natomiast zawierała zbyt dużo cukru. To nie był mój klimat.
Polecam natomiast te od Malwiny. Wyważone, lekko słodkawe, ale bez przesady.
I tę wersję polecam.


Składniki:
  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka soli,
  • ziele angielskie, gorczyca biała, pieprz, listki laurowe i ewentualnie koper
zalewa:
  • 2 szkl. wody,
  • 0,5 szkl. octu 10%,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 łyżki oleju.

Przygotowanie:

Pomidory umyć, usunąć szypułki, pokroić w poprzek w około 5mm plastry. Zasypać solą i odstawić w chłodne miejsca na minimum 12 h.
Po tym czasie odsączyć pomidory. Dodać pokrojoną cebulę w piórka lub w plasterki. Zalewę zagotować. Do każdego słoika na dno dodać po kulce ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, 10 ziarenek gorczycy i jednym listku laurowym. Składniki zalewy zagotować. Włożyć ostrożnie sałatkę do słoików i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować około 10-15 minut. Sałatka nadaje się do spożycia po około 3-4 tygodniach.


12 komentarzy:

  1. Jadłam u znajomych taką sałatkę, była pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam jeszcze takiej sałatki, jednak wygląda super i kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Można by rzec, że się wychowałam na tej sałatce. Mama co roku ją robiła na zimę w dużych ilościach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja :) Moja mam kiedyś robiła konfiturę z zielonych pomidorów, pamiętam, że była smaczna. Zaraz przypominają mi się "Smażone zielone pomidory" w wersji literackiej i filmowej. Niestety nikt nie sprzedaje zielonych pomidorów, a szkoda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam, ciekawa jestem smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam kiedyś okazję próbować i bardzo mi smakowała, sama jeszcze nigdy nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również nie jadłam, ciekawa jestem smaku :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką sałtkę robiłą moja Ciocia.
    Była słodko - kwaśna.
    Bardzo ją lubiłam.
    Twoja pewnie smakuje podobnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przykro mi, że nie przypadła Ci do gustu wersja pana Wilkinsona.
    Ciekawa jestem, czy mi posmakowałaby wersja z cukrem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z zielonych pomidorów robiłam dżemy i bardzo mi smakowały, spróbuję Twoją wersję sałatki z zielonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mialam przyjemność jesc te wlasnie salatke - i bardzo polecam! :)

    OdpowiedzUsuń