piątek, 30 września 2016

Tortellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi


Jeśli nam zostaną pierożki, uszka, tortellini czy ravioli z poprzedniego dnia, to możemy je w prosty i smaczny sposób spożytkować - tworząc inne danie.  
Dla urozmaicenia możemy je zapiec z sosem, dodać mięso, ser lub inne dodatki.
W krótkim czasie stworzymy nowy, smaczny posiłek - domownicy zapewne będą zachwyceni i nikt nie będzie marudził, że znowu to samo... ;-)
Jeśli nie mamy pierożków, to możemy użyć tych gotowych i je chwilę obgotować - efekt też będzie zadowalający;-)
Polecam zwłaszcza, gdy z czasem u nas krucho.
Danie dołączam do Błyskawicznych piątków na FB.


Inspiracja  (tu) .
Składniki:
  • 250 tortellini lub ravioli ze szpinakiem i ricottą,
  • 150g mozzarelli lub innego sera wg uznania,
  • parmezan w kawałku,
  • świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie),
Sos pomidorowy:
  • 1 mała cebula drobno posiekana,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  •  4-5 pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • chlust białego wytrawnego wina,
  • 0,5 szkl.bulionu lub wody,
  • szczypta suszonych płatków chili,
  • 6-8 liści posiekanej bazylii,
  • sól i pieprz, 
pulpeciki:
  • 1 ząbek czosnku,
  • 300g  mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego zmielonego,
  • bułka sucha lub tarta,
  • natka pietruszki drobno posiekana (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( ja dałam sos paprykowy),
  • olej do smażenia,
Przygotowanie: 
Podsmażyć cebulę na małym ogniu, do zeszklenia. Dodać czosnek i krótko gotować. Dodać wino, a następnie dodać pomidory sparzone i obrane, bulion, chili i bazylię. Gotować, aż sos zgęstnieje. Wszystko zblendować.
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
Podczas gdy sos się gotuje, wymieszać wszystkie składniki  na pulpeciki, zagęścić bułką, doprawić. Z wyrobionego mięsa lepić malutkie kuleczki z mięsa. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć klopsiki aż się przyrumienią z każdej strony.  
Wodę z solą zagotować i wrzucić tortellini. Gotować 3 minuty.  Odcedzić. Pominąć tę czynność jeśli mamy już pierogi obgotowane.
Wymieszać tortellini z pulpecikamii i z sosem pomidorowym. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rozsypać kawałki mozzarelli. Na wierzch zetrzeć parmezan. Zapiekać   20 - 30  minut.



9 komentarzy:

  1. Pyszny i sycący obiad, takie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie.
    Super pomysł, o tym bym nie pomyślała, że wykorzystywać w ten sposób to co nam zostanie.
    Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak nie probowalam , zazwyczaj dodawałam je do sałatki...Ale wygladaja zachecajaco wiec przy kazji z pewnoscia wyprobuja Twój pomysl.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam pyszności :)z pewnością wykorzystamy przepis, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojojoj ! Mega apetycznie wygląda !
    Głodna jestem i ślinka mi cieknie.
    Porywam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka cieknie, jak ogląda się takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie pomysły. Nie toleruję marnowania jedzenia, a jak można "resztki" wykorzystać w taki smakowity pomysł to ja jestem całym sercem za :)

    OdpowiedzUsuń