poniedziałek, 19 września 2016

Zupa krem z pomidorów, fasoli i anchois


Zapraszam serdecznie Was na tę zupkę z pomidorów i fasoli.
Zobaczyłam ją u Magdy na blogu daretocook.pl i wiedziałam, że kiedyś ją zrobię.
To kiedyś okazało się bliżej niż dalej;-)
Zupa fajnie krzepi i rozgrzewa.
Można jeszcze wykorzystać świeże pomidory póki są, ale pewnie i z takich puszkowych będzie smakowała równie dobrze.


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2-3 filety anchois,
  • garść bazylii,
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli jaś,
  • 1 kg pomidorów,
  • 0,7 l. bulionu warzywnego,
  • parmezan,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
 
+  do padania grzanki lub podpieczone chlebki pita (klik)
 
Przygotowanie:
 
Na oliwie podsmażyć  cebulę, czosnek i anchois. Dodać fasolę, bazylię, bulion i obrane ze skóry, wcześniej sparzone, pomidory. Gotować ok. 40 minut i na koniec wszystko dokładnie zblendować. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Podawać ze świeżą bazylią,  startym parmezanem. Skropić oliwą. Zaserwować do tego podpieczone chlebki pita.


13 komentarzy:

  1. Pomidory i anchois? To brzmi niezwykle apetycznie i jak najbardziej na miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się. Takiego połączenia smaków jeszcze nie jadłam. I zmiksowane to wszystko, ta fasola z pomidorami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to również nowość - krem fasolowo - pomidorowy i do tego anchois...
    Ale,że przepadam za zupami to ten przepis mi pasuje :-)
    Sedrecznie pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, uwielbiam pomidorową :-) fasoli nigdy nie dodawałam, anchois też nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wcale się nie ździwiłam czytając komentarze przedmówców. Anchois to u nas wynalazek, a w zestawieniu ze świętą pomidorówką to już prawdziwe świętokractwo ;)
    Nikt się nie połapał, że to nie jest polska pomidorówka .... Uśmiecham sie :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne składniki, muszę koniecznie wypróbować. Zapowiada się odlotowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna zupa i jakie zaskakujące składniki jak na zupę pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo kuszące smaki, te anchois zapewne fajnie podkręcają smak:) Koniecznie musimy ja zrobić :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo apetyczna i na pewno aromatyczna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna!
    To ulubione połączenie mojej koleżanki- pomidory i soczewica.

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajne połączenie, takiego kremu jeszcze nie robiłam, ale myślę, że jest pyszny. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawie się zapowiada!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie pogardziłabym taką zupą, spróbuję przygotować. Zdjęcia cudne :)

    OdpowiedzUsuń