niedziela, 16 października 2016

Chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną. World Bread Day 2016!


Nadeszła kolejna akcja  World Bread Day 2016, czyli Światowy Dzień Chleba. 
W tym roku postanowiłam dołączyć z chlebem bezglutenowym z kaszą gryczaną. 
Wiem jak trudno jest żyć bez chleba - ja nie umiem. 
Moja propozycja, mam nadzieję, pomoże tym, którzy nie mogą jeść glutenu. 
Zapraszam!





Składniki: 
·       250 g mieszanki chlebowej (bezglutenowa Mąka  uniwersalna marki Schar),
·       100 g mąki owsianej bezglutenowej,
·       100 g mąki ryżowej,
·       50 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej,
·       500 ml wody,
·       3 łyżki oliwy z oliwek,
·       30 g świeżych drożdży,
·       2 łyżeczki soli,
·       1 łyżeczka cukru,
·       2 łyżki nasion chia,
·       2 łyżki siemienia lnianego
·       2 garści ugotowanej kaszy gryczanej palonej,

Przygotowanie:
Wszystkie składniki  wymieszać w misce.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Chleb powinien sięgać nie wyżej niż do połowy wysokości blaszki. Pozostawić  do wyrośnięcia na około 40 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stop. C. Piec około 40-50 minut . Wystudzić na kratce.





zgłoszone do akcji u Zorry:


World Bread Day 2016 (October 16)

12 komentarzy:

  1. Jestem tak zakręcona przetworami, że nie mam czasu upiec sobie chleba więc z przyjemnością porywam kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały chleb, aż mam ochotę spróbować!
    Miło świętować w takim gronie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też nie umiem żyć bez chleba. Twój wygląda niezwykle apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak kromka pachnącego, domowego chlebka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na dość ciężki wypiek, ale za taki domowy chleb dałabym się pokroić :O

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie się prezentuje!
    A ja nie mogę żyć bez glutenu.
    Pozdrawiam Cię z okazji chlebowego święta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez nie umiem żyć bez chleba.
    Twój bezglutenowy wygląda bardzo ładnie! I jakie ma dziury :)
    Smakiem zbliżony do glutenowego?

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe pieczywo najlepsze! mi tam gluten nie przeszkadza na szczęście a ten chleb wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niby bezglutenowy, a wygląda tak apetycznie! Ja też nie umiałabym żyć bez chleba- co jak co, ale to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie!
    Ciekawa jestem wypieków na tej mące bezglutenowej,
    ale równocześnie cieszę się, że z glutenu nie muszę rezygnować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzialam rozne chleby bezglutenowe , ale ten Twój wygląda naprawdę apetycznie. I TE dziury!...:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Perfect crumb! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!

    OdpowiedzUsuń