niedziela, 9 października 2016

Clafoutis z jabłkami i dynią

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "



Po wakacjach powrót akcji  na FB "Wypiekanie na śniadanie".  
Tym razem padło na Clafoutis z jabłkami i dynią. 
A była jeszcze do wyboru Szakszuka wg Yotana Ottolenghi z książki Jerozolima.
Przepis Ani Starmach w oryginale jest z czereśniami, ale jak na jesień przystało zmodyfikowałyśmy go dodatkiem jabłek i dyni:-)
Wersja bardzo udana:-)


Przepis Anny Starmach (w oryginale z czereśniami)
 

Składniki:
  • 400g jabłek,
  • 100g dyni,
  • 125 g mąki,
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 300 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • masło do wysmarowania formy.
Dodatkowo
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

 
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Zblanszować 2 minuty w gotującej wodzie. Odcedzić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w plastry. Jajka rozbełtać rózgą lub widelcem. Do jajek dodawać stopniowo  cukier, mąkę, mleko, sól. Owoce przełożyć do okrągłej ceramicznej foremki wysmarowanej masłem. Zalać masą przygotowaną z jajek, cukru, mąki, mleka i soli. Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 
Jeść na ciepło lub na zimno, przed podaniem można posypać deser cukrem pudrem.

* Zrobiłam z połowy porcji.




We wspólnym wypiekaniu udział wzięli: 

Dorota z   Moje Małe Czarowanie

Małgosia z Smaki Alzacji 
i ja :-)

16 komentarzy:

  1. Kocham clafoutis! Znam przepis na to z kaszą jaglaną. Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne na sobotnie lub niedzielne śniadanie, z kawą i w szlafrokach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka i dynia to bardzo jesienne połączenie.
    Brzmi smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz o tym slysze /czytam:). Ale wygląda bardzo zachecajaco...

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzena dzięki wielkie za wspólny czas w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja wybrałabym szakszukę ;))) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne było i u mnie. Dziękuję Marzenko za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że przegapiłam to wspólne gotowanie, bo uwielbiam oba dania - i szakszukę i clafoutis :) Ja ostatnio też zrobiłam clafoutis - z czekoladą i gruszkami :)
    Właśnie zorganizowałam na swoim blogu swoje pierwsze Liniowe Party - serdecznie zapraszam Cię do podzielenia się tam linkiem do swojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się, ależ to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Boa tarde, desconhecia clafoutis, olhei, apreciei, imaginei o bom sabor das maçãs com abóbora, guardei a receita, para mais tarde saborear.
    Resto de boa semana,
    AG

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny pomysł na śniadanko, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne zdjęcia. Zrobiłam się głodna podczas czytania :)

    OdpowiedzUsuń