piątek, 14 października 2016

Enchilada


Bardzo lubimy meksykańską kuchnię.
Na ten przepis trafiłam kilka lat temu na opakowaniu jakieś przyprawy Kamisa.
Po zaadoptowaniu zagościł u nas na stałe:-)
Dużo roboty przy nich nie ma, dlatego włączam go do akcji FB Błyskawiczne piątki.


Składniki:
  • 400 g mielonej wieprzowiny (dałam wieprzowinę z indykiem),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki tartego żółtego sera,
  • 2 łyżki masła,
Przygotowanie:
Pomidory, cebulę, czosnek, 1 łyżeczkę soli i Chilli zmiksować na gładką masę. Na patelni roztopić masło, włożyć zmiksowaną masę i dusić na bardzo małym ogniu przez 5 min.Jajka zmiksować ze śmietaną i 1 łyżką gorącego sosu. Masę stopniowo, ciągle mieszając, dodawać do pozostałej części sosu. Nie przerywając mieszania ogrzewać (nie gotować) do zgęstnienia sosu. Na patelni podsmażyć wieprzowinę (w trakcie smażenia mięso rozdzielać widelcem) oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać rodzynki, 1/4 łyżeczki soli i ¼ sosu. Wymieszać wszystko razem i rozdzielić równo między tortille. Rozsmarować farsz i zwinąć tortille w rulon. Położyć na blasze do pieczenia złączeniem do dołu, polać resztą sosu, posypać serem i zapiekać przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180C (aż sos zacznie się gotować). Posypać posiekaną cebulką i od razu podawać.



14 komentarzy:

  1. Mniam Marzenko ale mi narobiłaś apetytu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie danie musi być przepyszne! Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię meksykańską kuchnię. A cudowną enchiladę robi moja nauczycielka hiszapńskiego Marisa. Pochodzi z Meksyku, stolicy Meksyku. Obowiązkowo dodaje czarną fasolę i ostre papryki.
    Najbardziej lubię enchiladę z indykiem ( to najpopularniejsze mięso w Meksyku) i sosem chipotle.
    Twoją z wieprzowiną chętnie bym spróbowała.
    Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie pyszności to nawet moje niejadki by się skusiły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooo - muszę zrobić, bo zapowiada się świetne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam enchilady. Fajne comfort food na zimne dni. Muszę wykombinować wersję wege!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, to zamawiam! Meksyk na talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń