poniedziałek, 31 października 2016

Rogale z orzechami


Kiedy była akcja z nimi w Wypiekaniu na śniadanie na FB,
to nie udało mi się do niej dołączyć.
Obiecałam sobie wtedy, że je zrobię. I oto one.
Bardziej pasują mi na śniadanie (takie konkretne), niż  na deser.
Ale można zrobić mniejsze i wtedy do kawki też będą akuratne:-)
Nie dodałam dyni, bo akurat nie miałam.
I bez niej są równie smaczne. Zapraszam!



Przepis podaję z wydarzenia na FB (klik)
Składniki:
ciasto:
  • 400 g mąki,
  • 70 g masła,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 żółtka,
  • 2 kopiaste łyżki dyniowego puree (ja pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki soli
nadzienie :
  • ok. 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich (dałam połowę zmielonych orzechów i połowę posiekanych),
  • 50 g cukru brązowego,
  • 40 g stopionego masła,
  • szczypta cynamonu (pominęłam cynamon)
+ 1 jajko lub białko do smarowania
Przygotowanie:
Mleko, masło i cukier na ciasto podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć i wymieszać z dyniowym puree i wanilią, po czym całość dodać do lekko schłodzonego mleka.
Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać składniki mokre i wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 5 minut i dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleić się do rąk. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać (wolę te siekane :)) i wymieszać z resztą składników.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Jeżeli formujemy rogaliki, trzeba pokroić ciasto na trójkąty, jeżeli wolicie grzebienie - na kwadraty. Kwadraty naciąć z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Rogaliki formujemy jak rogaliki - zwijamy trójkąty zaczynając od podstawy. Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem do pieca, posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.


10 komentarzy:

  1. Jakiej wielkości były Twojej trójkąty? Śliczne te rogaliki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie spore. Z 10 cm szerokie i długie na 15 cm.

      Usuń
  2. Urocze!
    Gdyby nie miały orzechów, zjadłabym wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam zjadłabym :) Zdjęcia jak zawsze mistrzowskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie odmawiam drożdżowego z orzechami, ale u mnie stanowczo na podwieczorek. ;)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mysle ,ze nie zastanawiałabym się czy na sniadanie , czy do kawy - dla mnie pasuja o każdej porze:). I zdjęcia piękne...

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne!
    Wspaniale upieczone!

    OdpowiedzUsuń
  7. Co za widok!Poezja takie rogaliki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od razu mi się skojarzyły z rogalami Marcińskimi... To już za tydzień :))

    OdpowiedzUsuń