czwartek, 24 listopada 2016

Ciastka z jabłkami


Expresowe, pyszne...
Mają jedną wadę, znikają zbyt szybko;-)
Jeśli macie gości, a nic wcześniej nie przygotowaliście,
to polecam zrobienie tych ciasteczek.
U nas sprawdziły się znakomicie:-)


Składniki( na około 30 szt.):
  • 100-150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 serek homogenizowany waniliowy (140-150g) lub twaróg mielony,
  • pół porcji cukru waniliowego,
  • 2-3 jabłka,
  • cukier puder do posypania,
Przygotowanie:

Do 100 g mąki wkroić masło, posiekać nożem. Dosypać cukier waniliowy i dodać serek. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na min. 0,5h do lodówki ( można sobie ciasto przygotować dzień wcześniej).
Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Ciasto wyciągnąć z lodówki, podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty. Układać jabłka na każdym kawałku i albo zlepić w kopertę z 4 rogów, albo przeciąć z jednego boku i przeciągnąć przez dziurkę drugi bok. Wstawić do nagrzanego do 180 stop. C piekarnika, piec około 20 minut,  do zrumienienia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. przepadam za takimi ciasteczkami, kiedys robiłam często, muszę powrócić do tego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Zjadłabym jutro do porannej kawy..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowite te ciasteczka z dodatkiem jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nei czekałabym do jutrzejszej porannej kawy , zjadłabym już. Wygladaja bardzo smakowicie:).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie:

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama robiła podobne :) Były przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają , takie ażurkowe, bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń