środa, 2 listopada 2016

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z pulpecikami


Zupa na cztery pory roku - jesień!

Ostatnia czwarta zupa w MMMAK-owej akcji.
Jak ten czas zleciał...i tyle się zdarzyło przez ten rok...:-)
No dziewczyny (Magda, Małgosia, Ala i Kamila) co planujemy w 2017 roku?;-)
Dzisiejsza moja zupa to tradycyjny kapuśniak ze słodkiej kapusty.
Dodatek pulpecików mięsnych sprawia, że zrobiło się danie jednogarnkowe.
Zapewniam, że posili niejednego głodomora:-)


Składniki:
  • 0,5 kg białej kapusty,
  • porcja rosołowa(niekoniecznie),
  • włoszczyzna, 
  • 4 ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • ziele angielskie, listek laurowy,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • śmietana 18% tł. do zabielenia,
  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka.
Przygotowanie:
Ugotować wywar z porcji rosołowej i włoszczyzny. Posolić, dodać przyprawy, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do wywaru. Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę oraz poszatkowaną kapustę. Gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i przecierem pomidorowym. W międzyczasie mięso doprawić sola i pieprzem, dolać odrobinę wody i dokładnie wyrobić. Lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać do gotowej zupy. Gotować około 10 minut. Podawać z łyżka śmietany, lub zabielić kapuśniak w garnku.

Tradycyjnie zapraszam na jesienne zupy do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)


6 komentarzy:

  1. U mnie też kapusta! :)
    Chłodne dni nie straszne, kiedy mamy talerz pełen takiej zupy.
    Pychota!
    No właśnie, co planujemy na 2017? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniasta ta Twoja zupa!
    Fajnie razem gotować!
    Oj wydarzyło się, wydarzyło :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Syto i smacznie! Jednogarnkowce to moje ulubione dania:) no to może w przyszłym roku Słodkie na cztery pory roku?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko, bardzo jesienna propozycja! Mam ochotę :)
    Czas pomyśleć o planach na 2017 rok, to już będzie 4 rok razem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna zupa na jesień!
    Nasyci i rozgrzeje.

    OdpowiedzUsuń