czwartek, 22 grudnia 2016

Karp zapiekany z borowikami


Boże Narodzenie bez karpia nie może się obejść, przynajmniej nie u nas ;-)
Najbardziej mi smakuje w każdy kolejny dzień, wyciągnięty z lodówki jako przegryzka:-)
Tu podany z borowikami w wydaniu świątecznym:-)


Składniki:
  • 1 nieduży karp,
  • mąka do panierowania,
  • sól, pieprz,
  • borowiki  ( u mnie mrożone),
  • olej,
  • masło.
Przygotowanie:
Karpia przekroić wzdłuż na pół. Ściągnąć skórę i wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i podsmażyć leciutko na gorącym oleju. Odłożyć do odsączenia na ręczniku papierowym. Borowiki oczyszczone pokroić na kawałki, wrzucić na stopioną łyżkę masła. Chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć rybę, na wierzch posypać borowikami. Zapiekać w nagrzanym do 180 stop. C piekarniku przez około 15 minut.



6 komentarzy:

  1. Pyszności!
    I u mnie nie ma świąt bez karpia.
    Wszystkiego dobrego i pysznego na święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite połączenie Marzenko :) Karp w takim wydaniu na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie będą swieta , ale nie będzie karpia :/... A ten wygląda na pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  4. Święta bez karpia to nie święta! Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  5. na ostatniej wigilii polubiłam się z karpiem - myślę, że Twój by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Efektowne to wydanie... U nas karpia nie jadano i nie robie go na wigilię, ale chętnie zjadłabym twojego przy każdej okazji!

    OdpowiedzUsuń