wtorek, 13 grudnia 2016

Ryż na mleku z sosem malinowym i ciasteczkami imbirowymi


W sobotę wychodząc na zakupy spytałam córkę, czy coś chce ze sklepu. 
- Tak, deserek riso z malinami.
Pomyślałam, że wszystko w domu mam, to sama zrobię;-)
A dodatek ciasteczek imbirowych sprawił, że wyszło danie  smakowo okołoświąteczne :-)


Składniki:
  • 100 g ryżu białego długoziarnistego,
  • 500 ml mleka (dowolnego),
  • 1 laska wanilii,
  • 1 łyżka miodu ( lub cukru), 
sos malinowy:
  • 15 dkg mrożonych malin ( mogą być świeże),
  • 1/4 szkl. soku malinowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. 
+ dodatkowo ciasteczka imbirowe.
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki sosu,bez mąki , wymieszać podgrzewając do momentu rozpuszczenia się cukru. Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody i zagęścić sos. Wystudzić.
Ciasteczka pokruszyć.
Ryż zalać mlekiem, dodać wyłuskane z laski ziarenka wanilii, miód lub cukier. Gotować około 15 minut, aż mleko się wchłonie. Gdy ryż jest twardawy można podlać odrobiną wody i jeszcze chwilę gotować. Wystudzić.
Na dno szklaneczek wsypać pokruszone ciasteczka imbirowe, następnie ryż. Na koniec całość polać sosem i posypać ciasteczkami.




14 komentarzy:

  1. To musi być rewelacyjne połączenie smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie śniadanie bardzo by mi się jutro przydało, bo czeka mnie długi dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pięknie wygląda :p zjadłąbym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamawiam na 8.30 :). Z pewnoscia lepsze niż gotowy wyrob - i wygląda pięknie na dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny!
    Szkoda, ze mieszkasz tak daleko. Wpadłabym na słoiczek takiego ryżu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście szkoda, bo ja często też bym do Ciebie wpadała na co nieco;-)

      Usuń
  6. Pysznie wygląda :) Mniam, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, wygląda soper! A jak Iza, zadowolona była? ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. dobrze że mnie nie widzisz i nie słyszysz, głośno przełykam ślinę na te widoki:)

    OdpowiedzUsuń