wtorek, 6 grudnia 2016

Tarta z kiszoną kapustą i grzybami


Już chyba czas najwyższy rozpocząć przygotowania do Świąt.
Ciasto na piernik nastawione, zakwas na barszczyk w ten weekend będę robić.
Powoli zbieram przepisy, robię plany.
Dzisiaj mam dla Was propozycję unowocześnienia dodatku do barszczyku, a mianowicie wykorzystanie farszu kapuściano-grzybowego do tarty.
Fajnie smakuje i wygląda rewelacyjnie:-)



Składniki:
na ciasto:
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 70-80 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • odrobina zimnej wody w razie potrzeby,
nadzienie:
  • Kapusta kiszona (0,5 kg lub wg uznania),
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • olej, masło
  • sól, pieprz.
  • 250ml śmietany 18% tł.
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • ser żółty (niekoniecznie)

Przygotowanie:

Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem foremki do tarty (4), nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Na podpieczone spody ułożyć kapuściany farsz.  Zalać rozbełtaną śmietaną z jajkami, solą i pieprzem. Można posypać ulubionym startym serem. Zapiekać około 30 minut do zarumienienia. Podawać do barszczyku do picia.



12 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam takiej tarty. Z wielką chęcią spróbuję.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w zeszłym roku ale na cieście francuskim. Dobra i mniej pracochłonna alternatywa dla uszek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały pomysł :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tarta wspaniała! zawsze to coś innego na stole:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko, super ta tarta. Zrobię na obiad któregoś najbliższego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko wspaniały pomysł! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne! I jakie apetyczne, normalnie kiszki mi teraz marsza grają, bo się zapatrzyłam na tę tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejne zachecajace danie u Ciebie :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko, ta tarta wygląda niesamowicie!
    Jak z magazynu kulinarnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana nie wiem jak to opisać, ale te zdjęcia jedzenia działają na moje zmysły. Robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń