wtorek, 24 stycznia 2017

Budyń jaglany


Ten budyń przygotowałam specjalnie dla mojej kochanej mamy.
Niestety nie zdążyła go spróbować...;-(


Składniki:
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka (roślinnego lub zwierzęcego),
  • szczypta soli,
  • laska wanilii,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
  • kardamon mielony.
Przygotowanie:

Kaszę przepłukać gorącą wodą do momentu, aż woda będzie klarowna. Ugotować ją  w mleku ze szczyptą soli i pestkami wanilii ( trwa to około 15 minut). Mieszać kaszę, żeby się nie przypaliła. Zmiksować całość, dosładzając miodem. Jabłko obrać, pokroić w plastry i na oleju kokosowym uprażyć, dodać cukier trzcinowy. Zdjąć gdy się skarmelizuje. Do naczynia wlać budyń, na wierzch ułożyć jabłka. Całość posypać mielonym kardamonem.

9 komentarzy:

  1. Marzenko, na pewno by jej smakował...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały!
    Mama byłaby szczęśliwa...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przykro nam, że nie dane było Mamie spróbować tych delicji. :((

    OdpowiedzUsuń
  4. Przykro mi :(
    Z pewnością by zachwycił

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzyniu kochana, ja też Cię ściskam, bo znam ten ból...

    OdpowiedzUsuń