poniedziałek, 9 stycznia 2017

Pulpety z cielęciny w sosie pomidorowm


Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym ;-) 
Kojarzą mi się z obiadami z dzieciństwa. 
W ten zimowy dzień danie wspaniale rozgrzewa.
Ja je zajadam z ugotowanymi ziemniakami, ale doskonale pasują również do makaronu.
Wykorzystałam do sosu pomidorki koktajlowe. Wcześniej je upiekłam. 
Dodały fajnego smaczku i podkręciły to tradycyjne danie:-)



Składniki:
  • 0,5 kg mielonej cielęciny,
  • sucha bułka pszenna,
  • 1 jajko,
  • sól pieprz,
  • mąka do obtaczania

sos:
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (można je pominąć, wykorzystując tylko przecier),
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 litr bulionu (najlepiej wołowego),
  • sól, pieprz, cukier,
  • chlust oleju lub oliwy.
  • 1 łyżka mąki  + 1 łyżka śmietany 18% tł.
+ olej do smażenia

Przygotowanie:

Suchą bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, wycisnąć i rozdrobnić. Dodać do mięsa. Wyrobić całość dokładnie, żeby składniki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem. Wyrabiać z mięsa kulki i obtaczać w mące. Zrumienić podsmażając na oleju.
Pomidorki koktajlowe skropić oliwą. Posypać pieprzem i solą. Zapiekać 15-20 minut, żeby zmiękły.
Bulion zagotować, wrzucać do niego obsmażone pulpety. Gotować całość około 10 minut. W tym czasie podsmażyć posiekaną cebulę.  Wrzucić do sosu razem z upieczonymi pomidorkami i przecierem. Chwilę razem pogotować. Następnie wyjąć mięso, a sos zmiksować. Mąkę rozprowadzić z wodą i śmietaną. Hartować gorącym sosem, aby nie powstały grudki. Wlać powoli mąkę zahartowaną do sosu. Wrzucić pulpety. Doprawić solą i cukrem. Podawać z ugotowanymi, potłuczonymi ziemniakami lub z  makaronem.

13 komentarzy:

  1. Pucha, też lubię. Ja w ogóle bardzo lubię kotlety mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne pulpeciki :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie że domowe pulpeciki najlepsze:-) mniam.I jeszcze pieczone pomidorki☺Super. Pozdrawiam serdecznie w Nowym 2017😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie pulpeciki. Świetny pomysł z podpieczeniem pomidorków, pewnie dzięki temu sos był jeszcze smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, uwielbiam i z ziemniaczkami i makaronem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dolaczam do grona wielbicieli pulpecików!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubie takie pulpety w sosie pomidorowym ale z cielęciny nigdy nie robiłam Mysle ze musza być bardzo delikatne i smaczne Jejku człowiek zaraz się glodny robi.... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pulpety to moje smaki z dzieciństwa!
    Poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż cieplej się robi na samą myśl o takim pysznym daniu!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż chciałoby się znowu być dzieckiem...

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj robiłam w sosie koperkowym, ale następnym razem zrobię według Twojego przepisu. Dzieciaki uwielbiają pulpety, więc pojawiają się u mnie dość często :)

    OdpowiedzUsuń