sobota, 25 lutego 2017

Kalmary nadziewane ryżem i warzywami


Bardzo tęsknię za wiosną. 
Stąd pewnie u mnie ostatnio przepisy, które przyciągają wspomnienia z wakacji :-)
Też chyba przekornie, bo pisząc ten post widzę za oknem zaśnieżony stok w Świeradowie
 i nie integruję się z współspaczami, którzy tym faktem są zachwyceni. 
Oni poszli na narty, a ja zajadam się kalmarami;-)


Składniki:
  •  tuby kalmarów (użyłam mrożonych oczyszczonych, było ich 6 średnich sztuk),
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryka,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1-2 łyżki pulpy pomidorowej,
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 50 ml białego wina,
  • 150 g ryżu (użyłam mieszanki czerwonego i naturalnego),
sos:
  • 1 szklanka  pulpy pomidorowej,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku,
  • 0,5 szklanki  białego wina,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Mrożone tuby rozmrozić i osuszyć  papierowymi ręcznikami. Na oliwie podsmażyć paprykę, cebulę i pieczarki. Dodać czosnek, dusić do odparowania grzybów. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Wlać pomidory i wino. Na końcu wsypać ryż i od raz odstawić do ostudzenia.
Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Zimnym farszem nadziewać tuby, ale nie do samego końca, gdyż ryż napęcznieje. Spiąć wykałaczkami. Na dno naczynia wlać sos i ułożyć tuby kalmarów. Zapiekać przykryte 1,5 h w 180 stopniach C. Gotowe pokroić w plastry, polać sosem.









5 komentarzy:

  1. Wspaniale je nadziałaś! Idealnie!
    Miłego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też wolę jedzenie niż narty :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszny i letni wpis!
    Zapachniało mi wakacjami we Włoszech albo w Hiszpanii...
    Narty? Nie, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dziwie się ,ze wybralas kalmary zamiast nart... :)

    OdpowiedzUsuń