piątek, 10 lutego 2017

Koktajl z krewetek


Klasyk. Jest  to dla mnie najstarsza forma serwowania krewetek, jaką miałam okazję spróbować.
Po raz pierwszy  jadłam w berlińskiej Ikei ...ładnych "parę" lat temu ;-) 
Od tamtej pory za każdym razem będąc w Ikei na zakupach zamawiam ten koktajl - dla mnie to zestaw obowiązkowy.
Sałatkę dołączam do akcji na FB błyskawiczne piątki.


Składniki:
  • 250 g surowych krewetek,
  • 1 dojrzałe avocado,
  • sałata lodowa (zamiast sałaty użyłam listków młodego groszku),
  • cytryna,
  • chlust białego wina,
sos koktajlowy:
  • 2-4 łyżki majonezu,
  • 1-2 łyżki kechupu,
  • 1 łyżeczka koniaku lub brandy,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
  • szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne,
  • ewentualnie szczypta soli do smaku,
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny,
+ papryka słodka do posypania.
Przygotowanie:
Krewetki oczyścić z chityny. Kilka sztuk zostawić z ogonkami do dekoracji. Zalać wodą z dodatkiem plastra cytryny i białego wina. Gotować do momentu gdy krewetki zmienią barwę z szarej na różową. Odcedzić i wystudzić. Ze składników podanych wyżej przygotować sos. Avocado pokroić w plastry lub w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z krewetkami i porwaną sałatą lodową. Ułożyć w szklankach do koktajli (u mnie w  muszlach). Polać sosem, udekorować krewetkami odłożonymi z ogonkami i posypać papryką w proszku.



14 komentarzy:

  1. Uwielbiam krewetki. Przepis chętnie wypróbuję a zdjęcia jak zawsze są bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, ależ apetycznie to wygląda ! Pozdrawiam cieplutko, Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Przesmacznie i fikuśnie zaserwowane. Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam krewetek. Pięknie to podałaś aż chciałoby się sięgnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzenko cudownie wygląda ten koktajl :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koktajl z pewnością jest klasyką, ale jak pięknie jest podany. W muszli wygląda uroczo i apetycznie :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Po naszym urlopie to nawet mam na to ochotę ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny blog obserwuję z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mysle ,ze to danie przygotowane w domu bije na glowe "ikeowskie". Poza tym te Twoje zdjęcia... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie dzisiaj mój małżonek się zastanawiał, jak to można zrobić KOKTAJL Z KREWETEK! No to go zawołałam i pokazałam te twoje cudowności. Jutro wyrusza z Forrestem Gumpem na połów krewetek :-D

    OdpowiedzUsuń