wtorek, 28 lutego 2017

Potrawka z zielonej soczewicy, pieczarek i jarmużu

Danie jarskie na cztery pory roku - zima!


I już minął kolejny rok naszej MMMAK-owej akcji. Zaczynamy  nowy cykl. Tym razem padło na obiadowe dania jarskie. Z mojej strony wybór od początku był jasny. Na bohatera wybrałam soczewicę i jarmuż !
Soczewica zawiera dużo białka, jest skarbnicą witamin, składników mineralnych, jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. W naszym kraju jest ciągle postrzegana jako główny składnik dań wegetariańskich. Nawet mój mąż z awersją kosztuje dania, gdzie w składzie jest soczewica. Zupełnie tego nie rozumiem.
Niegorsze rekomendacje posiada jarmuż. Oprócz właściwości przeciwnowotworowych jest źródłem witaminy K i żelaza. W duecie z soczewicą fajnie się komponuje. Polecam tę potrawkę na obiad. Nasyci również niejednego mięsożercę;-)Jestem ciekawa co wybrały Małgosia, Magda, Ala i Kamila? :-)



Składniki (1-2 osoby):
  • pół szklanki soczewicy zielonej,
  • 1 cebula,
  • 250 g pieczarek brązowych,
  • kilka gałązek jarmużu ,
  • sól, pieprz,
  • tymianek suszony lub świeży,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgine,
Przygotowanie:
Ugotować w 2 szklankach niesolonej wody soczewicę (około 20 minut). Posolić dopiero na koniec. Na oliwie podsmażyć posiekana cebulkę do zeszklenia. Dodać pokrojone w plasterki umyte pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić do odparowania grzybów. Wrzucić ugotowaną soczewicę, dosmaczyć tymiankiem i przyprawami. Podlać wodą, dusić razem około 5-10 minut. Wrzucić porwane liście jarmużu. Chwilę razem gotować, podlewając ewentualnie wodą.
Podawać z pieczywem lub ulubionym gatunkiem ryżu.


Zapraszam do dziewczyn na ich zimowe dania jarskie:
 Małgosi
Magdy
Ali
Kamili

22 komentarze:

  1. Marzenka, i u mnie danie jednogarnkowe z jarmużem i strączkami :)) zgrałyśmy się. Też myślałam o soczewicy, ale padło na cieciorkę. Twoje danie bardzo mi się podoba, a co powiedział mąż? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadł ;-) Tylko ja z Izą jadłyśmy i mój tata:-) A mąż mówi, żebym mu przemyciła tę soczewicę w czymś takim jak zupa grochowa i zamiast grochu na przykład ;-) Tak chce zacząć przygodę z nią;-)

      Usuń
  2. Danie iście zimowe, bardzo smakowite i pożywne!
    Wpraszam się :)
    Fajne te nasze wspólne gotowanie!
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, fajne to nasze gotowanie:-) Buźka!

      Usuń
  3. Nie wyobrażam sobie gotowania bez soczewicy.
    Uwielbiam ją w każdej chyba postaci!
    A jarmuż to mój zimowy przyjaciel. ;)
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, a są tacy co całkiem spokojnie bez niej żyją;-) Ja ją na szczęście robię i sama zajadam:-)

      Usuń
  4. Pięknie się prezentuje ten zielony jarmuż z soczewicą! A ja tej zimy chyba jeszcze nie jadłam jarmużu... niedopatrzenie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w sumie też po raz pierwszy tej zimy po niego sięgnęłam;-)

      Usuń
  5. Ja do soczewicy przekonuję się powoli, kiedyś jej nie znosiłam ze względu na specyficzny, jakby ostry smak, ale teraz, gdy jest tyle przepisów na cudowne sałatki i inne dania to coś tam się u mnie zmienia :) A do tego jarmuż, ciągnie mnie do niego bardzo, samo zdrowie :) No więc taką potrawkę wg Twojego przepisu Marzenko to ja koniecznie muszę zrobić! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu zacznij od zupy greckiej fakes swoją przygodę z przyjaźnią z soczewicą (u mnie jest w spisie alfabetycznym). Ja ją właśnie od wtedy pokochałam:-)Oczywiście do potrawki też zachęcam:-)

      Usuń
  6. Bardzo lubię soczewicę, Twoje danie wygląda apetycznie i sycąco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z nieba mi spadlas z tym przepisem, wszystko mam, ale na połączenie tych rzeczy jakoś nie wpadłam :-))) dziś zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa doznań końcowych;-)

      Usuń
  8. Pyszna!
    Zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  9. Od niedzieli próbuję 40 dni bez mięsa, więc przepis w sam raz.
    Z takiej ilości dla ilu osób porcja?
    Może w niedzielę spróbuję zrobić.
    Dam znać, jak u mnie smakowało.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) no to wytrwania i powodzenia:-)A jest napisane na ile osób są proporcje:-) Na 2.

      Usuń
    2. Co ślepemu po oczach.
      Pachnie obłędnie i gryza zrobiłam to bardzo smaczne. Biorę do pracy, dziękuję za pyszny przepis.

      Usuń
  10. Lubie jarmuż , lubie pieczarki , i lubie soczewice :).I sprobuje to polaczyc bo wygląda na smaczne. I corka się ucieszy. Maz tez zresztą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy im posmakuje :-)

      Usuń
  11. Wreszcie zrobilam i bylo bardzo, bardzo pyszne. Pozwolilam sobie podac na moim blogu razem z linkiem. Dziekuje za przepis i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń