czwartek, 16 marca 2017

Burger śródziemnomorski


Od czasu do czasu rodzinka domaga się fast foodów. Cóż robić;-)?
Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie wszystkiego samemu.
Trzeba mieć tylko świadomość,  że domowy hamburger to już nie będzie fast food;-)
Sam wypiek bułek potrwa pół dnia... 
Ale warto. Smak zapewniam dużo lepszy od gotowców.
Bułki mam już u siebie (klik).
Tym razem moje burgery podałam z bakłażanem i bazylią, żeby troszkę klimatem śródziemnomorskim zawiało i zimę przegoniło;-)


Składniki:
Bułki (klik)

Burgery:
  • 0, 5 kg mięsa wołowego zmielonego,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz 
  • sałata lodowa,
  • 1 pomidor,
  • 1 bakłażan,
  • świeża bazylia,
  • oliwa z oliwek do smażenia bakłażana,
 sos:
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki kechupu,
  • 2 łyżki majonezu. 
Przygotowanie:
 
Mięso wymieszać z musztardą, olejem, przyprawami. Dodać odrobinę wody i wyrabiać, aż stworzy zwartą konsystencję . Formować płaskie kotlety i podsmażyć na grillu lub patelni grillowej.
Bakłażana wcześniej pokroić  w plastry, posolić i odstawić na 0,5h. Następnie opłukać i wysuszyć. Smażyć z 2 stron na oliwie, na patelni grillowej.
Wymieszać wszystkie składniki sosu.

Bułki przekroić i podpiec, posmarować sosem. Nakładać warstwowo: sałatę, mięso, bakłażan, pomidor, posiekana bazylia i sos. 


9 komentarzy:

  1. Pyszniasto! Też tak czasem lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zimy praktycznie już nie ma..., hura!
    A domowe burgery zawsze jem chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię domowe fast foody, a w zasadzie slow foody :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedy zobaczyłam zdjęcia tego burgera to aż mi w brzuchu zaburczało:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mogę doczytać czym przekułaś całość. Chyba już za dużo treści dzisiaj i mój mózg nie ogarnia czytania ze zrozumieniem. Hamburgery wyglądają naprawdę dobrze. Chętnie wypróbuję, nawet jakby wypiek bułek miał trwać pół dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pisałam w treści, oczywiście mój błąd. Przekłułam szpadkami do szaszłyków :-)

      Usuń
  6. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  7. taki burger to cos dla mnie :P uwielbiam takie śniadania

    OdpowiedzUsuń