czwartek, 23 marca 2017

Ciastka koksowe z kleiku ryżowego


Przepis na nie jest tak stary, że nawet nie pamiętam kiedy moja mama nam je robiła.
Bardzo dawno temu to było.
Moja córka odgrzebuje takie przepisy i kusi nas;-)
Ciasteczka znikają w expressowym tempie:-)


Składniki:
  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (190 g),
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 200 g masła,

+ dżem do napełnienia.

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć robiąc dołek. Dołek wypełnić dżemem. Piec ciasteczka w 180 stop. C do zrumienienia (około 15-20 minut). Wystudzić na kratce.
Z podanych składników wychodzą 2 blachy ciasteczek:-).







9 komentarzy:

  1. Marzena, aż sama muszę zrobić!
    Podziękuj Córce za odgrzebanie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana sa swietne! Ja jestem mega lasuchem a jak widze ciasteczka własnej produkcji to już calkiem odpływam Moje smaki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie znam tych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam :) podkradam pomysł na ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, obudziłaś wspomnienia... U nas te ciastka bywały rzadko, bo brat był strasznie żarłoczny jako niemowlak :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszniutkie! aż chciałoby się je schrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaardzo apetycznie wyglądają. Uśmiechnięte pozdrowienia z wiosennego Wrocławia przesyłam.

    OdpowiedzUsuń