wtorek, 28 marca 2017

Grzaneczki czosnkowo-ziołowe do pochrupania


W domu często zostaje końcówka bagietki, która czerstwieje i potem nikt już  jej nie ruszy...
Wiedząc jak niektórzy lubią kupne Bake Rollsy postanowiłam przygotować czosnkowe, wykorzystując pozostawioną w papierze końcówkę bułki.
 Grzaneczki wyszły znakomite, chrupiące i na pewno zdrowsze.
A smak ich możesz zmieniać dodając za każdym razem inne dominujące zioło:-)


Składniki:
  • kawałek czerstwej bagietki,
  • oliwa z oliwek extra virgine,
  • sól, pieprz, oregano suszone,
  • kilka ząbków czosnku.
Przygotowanie:
Bagietkę pokroić na cieniutkie kromeczki. Ja to zrobiłam maszyną ustawioną na 5mm. Do oliwy wcisnąć czosnek, dodać przyprawy. Smarować pędzelkiem każdą kromeczkę z dwóch stron lub z jednej (jak kto woli) przyprawioną oliwą. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piekarniku około 10 minut w 180-200 stop. C. Odsączyć na papierze upieczone grzanki.



7 komentarzy:

  1. Bake Rollsów nie tykam, ale taka domowa wersja to zupełnie co innego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie grzanki, są super na różne okazje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami robię podobne do pochrupania przy filmie. Czosnkowe bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bake Rollsów nigdy nie lubiłam, ale takie domowe grzaneczki chętnie przygotuję. Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :p uwielbiamy takie grzanki :D

    OdpowiedzUsuń