wtorek, 7 marca 2017

Grzanki z jarmużem


W weekend pięknie nam przygrzewało słoneczko, ale dzisiejsza aura upewniła wszystkich, że jednak do wiosny jeszcze trochę...
Tulipany w wazonie nastrajają pięknie.
Na rozgrzewkę proponuję grzanki z czosnkiem, jarmużem i ostrą papryczką, żeby od środka było cieplej ;-)
I byle do wiosny! :-)


Składniki:
  • bagietka,
  • 2- 3 garście liści jarmużu,
  • świeża papryczka chilli,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1-2 suszone pomidory,
  • 1 łyżka śmietany 18% tł.,
  • ser pleśniowy (u mnie żółty lazur),
  • sól, biały pieprz,
  • oliwa z oliwek,

Przygotowanie:

Na oliwie podsmażyć posiekaną papryczkę, pomidory i czosnek. Dodać porwane liście jarmużu. Przyprawić. Podlać śmietaną i ewentualnie wodą. Dusić, aż jarmuż zmięknie.
Bagietkę pokroić na mniejsze kawałki, każdą część przekroić wzdłuż i  wydrążyć, żeby pozbyć się środka. Skropić oliwą, rozłożyć podduszony  jarmuż, Na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać w gorącym piekarniku do zrumienienia.

10 komentarzy:

  1. Pysznie się zapiekło!
    Zjadłabym jedną grzaneczkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam jarmuż, mam chilli, sera pleśniowego nie mam, ale mam kozi, i chyba też się nada. Będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie! Byle do wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam. Super takie grzanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Grzanki to my możemy jeść ze wszystkim, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Jarmuż to takie zdrowe warzywo, ale ja jakoś za nim nie przepadam. W Twojej wersji będzie mi bardzo smakowało to widać już po przeczytaniu listy składników :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam jak pysznie. I zdjęcia cudne 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe, jak jarmuż smakuje w grzance? ;)
    Fajna opcja!
    Ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na grzanki- podobnie jak danie z jarmużem i soczewicą. Będzie w tym tygodniu u mnie jedno i drugie. SERDECZNOŚCI.

    OdpowiedzUsuń