piątek, 31 marca 2017

Tarta tatin z cukinią i słodko-pikantnym serkiem


Tartę tatin z cukinią napełnioną słodko-pikantnym serkiem polecam na lekką przekąskę. 
Zaskakuje smakiem, uzależnia... 
Po piekącym kęsie chce się kolejnego i kolejnego;-)


Składniki:
  • 1 cukinia,
  • 1 serek Apetina o smaku papaja i curry,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • sól, 
  • oliwa extra virgine,
  • płat ciasta francuskiego
Przygotowanie:


Na patelni grillowej skropionej oliwą zrumienić plastry cukinii pokrojonej wzdłuż. Odsączyć na papierze. Każdy plaster posmarować serkiem Apetina o smaku papaja i curry. Zrolować. Na patelni skarmelizować cukier podlewając octem. Na dno foremki do zapiekania wlać skarmelizowany cukier z octem. Ułożyć zwinięte ruloniki cukinii. Całość oprószyć solą i przykryć ciastem francuskim wykrojonym na szerokość foremki. ciasto zawinąć do środka i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stop. C. Zapiekać około 30 minut. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić na chwilę tartę. Przewrócić foremkę do góry dnem i wyłożyć tak, żeby ciasto było podstawą.




6 komentarzy:

  1. Wcale się nie dziwię, że nie można skończyć na jednym kęsie! Pychota Marzenko! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomina mi nieco pewne bułgarskie danie z cukinii, ale tam była feta. W tej wersji jest pewnie nieco łagodniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinię bardzo lubię.
    Serka Apetiny niestety nie uznaję...,zastąpiłabym fetą lub ricottą z ostrym akcentem.

    OdpowiedzUsuń