niedziela, 9 kwietnia 2017

Babka Zebra


Moje dziecko w gimnazjum, jakiś czas temu;-), miało zajęcia praktyczne w ramach których uczyli się gotować. 
Namiętnie wałkowała wtedy babkę Zebrę, którą przygotowywali w szkole. 
Chętnie do niej wracamy, bo nam bardzo smakuje:-)




Składniki:
  • 5 jaj
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. oranżady,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • cukier waniliowy, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem. Ucierając dodać olej, oranżadę i  stopniowo 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Formę wysmarować masłem  i posypać bułką tartą. Wlewać na środek  ciasto jasne na przemian z ciemnym. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C około 60 min. do suchego patyczka.


6 komentarzy:

  1. Achh nie raz takie w domu robiliśmy :D Pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko cudowna ta twoja babeczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka marmurkowa od razu kojarzy nam się ze wspomnieniami z czasów...właśnie szkolnych. Pięknie wygląda :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocza baba!
    Wspaniałego świętowania.

    OdpowiedzUsuń