sobota, 29 kwietnia 2017

Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)


Taką przystawkę przygotowałam na dzisiejsze spotkanie z przyjaciółmi.
Pogoda nie sprzyja biesiadowaniu na tarasie... 
Przeważnie majówka rozpoczynała sezon grillowych spotkań. 
W tym roku jest tak zimno, że bardziej pasuje popijać grzane wino przy kominku niż gasić pragnienie zimnym piwem;-)



Generalnie melona podaje się tylko z szynką, ewentualnie skropionego oliwą i balsamico.
Miałam okazję spróbować z sosem winigret i zdecydowanie tak najbardziej mi smakuje:-).

Składniki:
  • melon,
  • szynka parmeńska (ilość plasterków zależna jest od ilości plastrów melona),
sos winigret:
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Wymieszać w słoiczku lub shakerze wszystkie składniki sosu. Melona przekroić na pół. Usunąć łyżką pestki ze środka. Pokroić w plastry i odciąć twardą skórkę. Każdy plaster owinąć cieniutkim plastrem szynki. Ułożyć na talerzu. Skropić sosem każdy kawałek.


4 komentarze:

  1. Klasyka zawsze jest a propos!
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie!
    Mam nadzieję, że następne spotkanie będziesz mogła zorganizować na tarasie :)

    OdpowiedzUsuń