piątek, 12 maja 2017

Bułka drożdżowa bez jaj



Ten wpis zaczęłam tworzyć bardzo dawno temu. Jest dla mnie bardzo osobisty...
To nie jest zwyczajna bułka drożdżowa. 
Na każde święta i  imprezy rodzinne była w domu za sprawą mojej chrzestnej, której już nie ma wśród nas. 
Rozpieszczała nią wszystkich najmłodszych.
Przechodząc do sedna, dzisiaj mamy wyjątkowy dzień - chrzciny mojej wnuczki. 
Pomyślałam, że wpasuje się tu idealnie...:-)




Źródło :  książka Kuchnia Polska z 1969 r.
Składniki:

  •  20 g drożdży,
  • 10 g cukru
  • sól,
  • 0,5 l wody lub mleka,
  • 1 kg mąki,
  • tłuszcz do posmarowania formy,
  •  jajko do posmarowania ciasta.


Przygotowanie:


Z drożdży, cukru,  połowy szklanki mleka i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn. Musi mieć gęstość śmietany. Zostawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać ciasto, podlewając mlekiem. Nie może być zbyt gęste i powinno odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Po tym czasie 2 foremki keksowe wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, wyrobić na stolnicy 2 wałki i ułożyć w foremkach (3/4 foremki powinno zająć). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni i piec 40-50 minut do suchego patyczka. Można równeiż dodać do ciasta 30 dkg  ugotowanych ziemniaków.




11 komentarzy:

  1. Wpasuje się idealnie, to prawda.
    Uściski Marzenko :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz Ty będziesz nią rozpieszczać swoją wnusię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) A tę "Kuchnię polską" pamiętam z rodzinnego domu :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie tradycje warto podtrzymywać. :)
    Mam nadzieję, że to był dla was wszystkich udany dzień.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała bułka!
    I idealnie pasuje do takiej uroczystości.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie bułki drożdżowe. Zobacz jak pięknie można zatrzymać wspomnienia po kochanej osobie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze kiedy będziesz piekła tę bułkę dla swojej wnusi ( i nietylko dla niej) wspominać będziesz chrzestną prawda? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałości!
    Idealna na wyjątkową okazję!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Już czuję jej zapach 😊 a gdyby... Zrobić z niej bułeczki?
    Ps
    Czy jak zmniejszenie ilości o połowę to wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczek z tego przepisu nigdy nie robilam. Zmniejszyć ilość składników na pewno można.

      Usuń