środa, 17 maja 2017

Ciasto kruche z rabarbarem pod kruszonką



Wiosną, kiedy pojawia się rabarbar chłonę go w każdej postaci.
Popijając kompot, gdzie jest bohaterem.
Smarując pajdę chleba dżemem rabarbarowo-pomarańczowym.
Zajadając z nim placek drożdżowy, czy tak jak tutaj upieczony pod kruszonką:-)
Kocham ten rabarbarowy czas:-)


Składniki:
  • 10 dkg masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 15-20 dkg maki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 400 g rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru do rabarbaru,
na kruszonkę:
  • 50 g masła stopionego,
  • 50 g mąki,
  • 50 g cukru.
+ cukier puder do posypania. 
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki bez rabarbaru i wyrobić ciasto. Odstawić na 0,5h do lodówki. Ciasto rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka 30x20cm). Podpiekać 10 minut w 180 stop. C. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Posypać cukrem, wymieszać. Wysypać na podpieczony spód. Wymieszać dobrze wszystkie składniki kruszonki. Posypać placek i piec około 30-40 minut do zrumienienia kruszonki. Wystudzić ciasto i na koniec posypać cukrem pudrem.
 

7 komentarzy:

  1. Marzenko zdjęcia rewelacja 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jakie cudneeeee!
    Koniecznie muszę upiec rabarbarowe....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj zrobiłam kisiel rabarbarowo-pomarańczowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy rabarbar i zajadamy :)
    Pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepadam za kruchymi z owocami!
    Poproszę porcyjkę...

    OdpowiedzUsuń