niedziela, 21 maja 2017

Lasagne ze szpinakiem i fetą


Świeży, majowy szpinak uwielbiam.
Już objadłam się na zapas takim zasmażanym ze śmietaną i czosnkiem ;-)
Tym razem wykorzystałam go i zrobiłam lasagne. 
Oj było pysznie:-)



Składniki:
  • 80 dkg świeżego szpinaku,
  • 100-150 g fety,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 świeża papryczka chilli lub 0,5 łyżeczki suszonych płatków,
  • sól,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie makaronu lasagne,
  • oliwa z oliwek, 
  • masło do wysmarowania formy,
  • ser do posypania (pleśniowy, żółty, wg preferencji),
sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła,
  • 2łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól  i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki).
Przygotowanie:


Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze, nie można dopuścić do przyrumienienia wlewamy małymi porcjami mleko, za każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami. Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Szpinak 2 razy opłukać w wodzie, obgotować w słonej wodzie. Cebulę poszatkować i obsmażyć do zrumienienia na oliwie. Dodać  posiekaną papryczkę chilli, sparzony szpinak, czosnek. Ostudzić. Do zimnej masy dodać rozdrobnioną fetę, jajko. Wymieszać.
Makaron obgotować przez kilka sekund w słonej wodzie. Wrzucać maksymalnie po 3-4 płaty. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem warstwami : makaron, szpinak, makaron, beszamel. Powtórzyć kolejne warstwy. Na sam koniec rozsypać pokruszony lub starty ser. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.


14 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, takiej jeszcze nie robiłam :) Lubie za to pierogi z fetą i szpinakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak i feta to cudowne połączenie, już mi ślinka leci na samą myśl o takim daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd się przyznać ale chyba z raz w życiu ją jadłam. Nie była wtedy ze szpinakiem lecz z mięsem( w czasach kiedy jeszcze jadłam mięso) Sama jeszcze nigdy jej nie robiłam. Ale wygląda smakowicie :) Jestem przekonana, że kiedyś ją wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i lekko.
    Uwielbiam lazanię w różnych wariantach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi..
    I follow you I hope you follow me.
    http://www.dahamutluyuz.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię połączenie fety i szpinaku, pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robimy podobną :) Bardzo apetycznie wygląda, a sfotografowanie lasagne nie jest łatwe, nam się jakoś nie udaje. Pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam lasagne, ale nigdy nie jadłam takiej ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wpraszamy się Marzenko! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjecia zrobias takie ,ze niemal czuje zapach tych smakowitości :). Brawo!...

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzenko, Twoje danie wygląda niesamowicie apetycznie. Mniam!

    OdpowiedzUsuń