niedziela, 28 maja 2017

Mus rabarbarowy z imbirem


Mus rabarbarowy można wykorzystać do wielu smakołyków:-) 
Ten przygotowałam jako dodatek do jogurtu chia, ale świetnie będzie pasował do naleśników czy racuchów drożdżowych. 
Inspirację na jego przygotowanie zaczerpnęłam u Magdy z Dare to Cook


Mus rabarbarowy:
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
jogurt chia:
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie).
Przygotowanie:

Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem. Podsmażyć na patelni do momentu jak rabarbar będzie się rozpadał. W międzyczasie dodać starty imbir. Zmiksować całość na mus. Można przechowywać w lodówce kilka dni.
Nasiona chia wsypać do jogurtu. Wymieszać i zostawić w lodówce na całą noc. Rano dosłodzić miodem i dodać mus rabarbarowy w ilościach nas zadawalających:-)


6 komentarzy:

  1. Pyszny deser! Uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    Kiedyś robiłam szwedzki dżem z rabarbaru z imbirem, był boski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak miło! Prezentuje się apetycznie i mam nadzieję, że smakował :-)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie imbiru i rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram pomysł- czy można sprobowac zapasteryzować? Na zimowy czas byłby cudowny rarytas. Do przepisu wkradl się błąd. 1 łyżeczka imbiru powinno być, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że imbiru;-) Dziękuję Aniu:-) Myślę, że jak najbardziej można zapasteryzować:-)

      Usuń