wtorek, 20 czerwca 2017

Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową


Owocowy raj trwa:-)
Cudny czas.
Wykorzystuję owoce w deserach, sałatkach, przystawkach i napojach.
Truskawkowe love w tym roku rozpoczynam tym kruchym, przesmacznych ciachem:-)
Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, porzeczek...- na co tylko macie ochotę:-)




Składniki:
  • 450 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek (żółtka),
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • lodowata woda,
  • 3 łyżki cukru,
na piankę:
  • 5 białek,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego,
+
  • 300-500 g truskawek,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podlać odrobiną zimnej wody, gdyby było za suche. Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażarki.  Można je przygotować dużo wcześniej. Zamrożoną jedną część ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną papierem blachę, równo je rozsypać i można uklepać. Zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C (około 15 minut). Wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Na koniec wsypać po łyżce cukier, budynie w proszku i wlać powoli olej. Wylać masę na podpieczony, wystudzony spód. Rozsypać  owoce, lekko je wgniatając w piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do zrumienienia w tej samej temperaturze około 30-40 minut.

10 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite i zdjęcia mistrzowskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, pycha! Ja wczoraj zrobiłam drożdżowe z truskawkami ;) trzeba się nasycić. Na rynku już po 5zł są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, nic tylko zajadać się ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pyszota! Uwielbiam truskawki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki, kruszonka i budyniowa pianka...
    Rozkosznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja kocham takie ciacha, a do tego przepis. To ja zaglądam do kolejnych, bo ciekawość mnie zżera. Moc uścisków przesyłam i serdecznie zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wygląda to ciasto! Koniecznie będe musiała je wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobne tylko z krupczatką- jedt jeszcze bardziej kruche. Rzeczywiście sprawdza się z różnymi owocami. Nawet z wiśniami.Jednak teraz sezon trudkawkowy i czekam, czym jeszcze zaskoczysz😊Serdeczności.

    OdpowiedzUsuń