sobota, 3 czerwca 2017

Sos Romesco podany do pieczonych warzyw



Podanie zimnego sosu do upieczonych warzyw lub grillowanego mięsa w wielu krajach jest praktykowane i  sprawdza się znakomicie. Tak jak zakochałam się w tzatzikach podawanych z gyrosem, które smakowałam gdy po raz pierwszy byłam w Grecji (w latach 90-tych). Tak teraz pokochałam sos Romesco. Znakomity. Pasuje do pieczonych warzywach czy  grillowanego mięsiwa:-) Niebo w gębie:-)
Na ten słynny kataloński sos składają się zazwyczaj czerwona papryka, migdały, chleb, ostra papryka i dobra oliwa. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży, ale można goprzechowywać również w lodówce do 2 dni. W Hiszpanii podają go do dań z grilla, w szczególności do kurczaka, przepiórki, młodej cebuli, pora oraz ośmiornicy.
Spróbujcie tego połączenia koniecznie!



Składniki:
  • pęczek młodych buraków pokrojonych na ćwiartki,
  • pęczek młodych marchewek,
  • pęczek rzodkiewek,
  • można dodać szparagi zielone i inne młode warzywa,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki płatków chili,
  • ćwierć  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
+ sos Romesco do podania (przepis poniżej).

Przygotowanie: 
Nastawić piekarnik na 180 ° C i wyłożyć umyte wszystkie warzywa do formy żaroodpornej. Dodać oliwę, przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. Zapiekać około 30 minut. Podawać z sosem Romesco.


Sos Romesco - składniki:
  • 40 g migdałów bez skórki lub płatki migdałowe,
  • 1 upieczona obrana ze skórki papryka,
  • 1posiekany ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 dojrzały pomidor bez skórki i pestek,
  • 0,5 kromki białego chleba bez skórki,
  • 2 łyżki  octu winnego,
  • 50 ml  oliwy extra vergine,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • chili w proszku lub świeża (ilość wg uznania),
  • cukier,
  • pieprz,
Przygotowanie:
Migdały lub płatki migdałowe uprażyć  na suchej patelni do zrumienienia. Zmiksować  w malakserze pieczoną paprykę, migdały, czosnek i pastę pomidorową, dodać chleb, a następnie ocet, stopniowo dolewać oliwę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.


7 komentarzy:

  1. Nie ma dla mnie smaczniejszego dania. Pieczone warzywa mogę jeść co dziennie. Sos muszę absolutnie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja i warta zachodu :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałości serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jem za mało warzyw😯Biegnę dziś na targ i wypróbuję Twòj przepis Marzeno. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ten sos! Do pieczonych warzyw jest idealny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za przepis :) Nigdy nie słyszałem o tym sos-ie Romesco, ale w najbliższym wolnym czasie sobie zrobię i skosztuje z pieczonymi warzywami

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis bardzo ciekawy i trafia do mojego notatnika :)

    OdpowiedzUsuń