poniedziałek, 26 czerwca 2017

Placuszki jogurtowe z truskawkami



Nie ma chyba osoby, która by się nie skusiła na takie śniadanie.
Można nimi przekupić lub rozpieścić niejednego brzdąca;-)
Spróbujcie ich, a nie pożałujecie.
I będą Was na rękach nosić za nie - słowo;-)


Przepis znaleziony u Asi z Kwestii Smaku

Składniki:    

  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła,
  • 2  łyżki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • kilka truskawek i poziomek (niekoniecznie),

Przygotowanie:
 
W misce zmiksować jogurt z jajkami, olejem i cukrem. Dodać mąkę przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać  do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek.
Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju  i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Gdy urosną dodać plasterki truskawek i małe poziomki na ciasto.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym.









7 komentarzy:

  1. Mam tylko jedno słowo na to: MNIAM! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak moja córka podrośnie to niebawem też jej zrobię takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masz racje, chętnie bym się skusiła :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ale słodkie są te placuszki. Od razu ślinka mi leci, chyba spróbuję takie przyrządzić na deser jutro!

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczne!
    Idealne na letnie śniadanie, albo na podwieczorek...

    OdpowiedzUsuń