czwartek, 6 lipca 2017

Sałatka ze szparagami, bobem i rzodkiewką


Spieszę z sałatką, póki szparagi są jeszcze do dostania;-)
Lato - to u mnie sezon na warzywa.
Może nie być mięsa, ale tylko o tej porze roku;-)


Składniki:
  • mix sałat,
  • świeże zioła (mięta, bazylia),
  • szparagi zielone ugotowane al dente,
  • bób ugotowany i obrany ze skórki,
  • kilka rzodkiewek,
sos do sałatki:
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgine,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sok wyduszony z plasterka cytryny,
  • odrobina wody (niekoniecznie),
  • sól.
Przygotowanie:
Na talerzu rozłożyć sałatę, posiekane zioła. Rozsypać pocięte szparagi, obrany bób  i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. W słoiczku małym wymieszać energicznie składniki sosu. Polać sałatkę. Jeśli sałatka ma być jako dodatek do obiadu to wystarczy sama oliwa, odrobina soli i sok z cytryny.


9 komentarzy:

  1. Miks moich ulubionych warzyw :) Na 100% wypróbuję przepis. Tylko muszę ogarnąć czy w sklepie jeszcze są szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można szparagi zastąpić fasolką szparagową, jak poniżej Aronia zasugerowała:-)

      Usuń
  2. U mnie już niestety szparagów brak, jest za to bób i rzodkiewka więc może by tak zastapić je fasolką szparagową ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonały pomysł:-) Też sobie o fasolce pomyśłałam:-)

      Usuń
  3. Wspaniałości! Idealnie skomponowana sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie letnie sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna letnia sałatka!
    Skosztować bym bardzo chciała...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie lekkie sałatki pełne zielonych dodatków. A jak w środku są szparagi i bób, to tym bardziej nie trzeba mnie przekonywać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja i taka piękna! Biorę przepis- ja tez staję się wegetarianką latem😊

    OdpowiedzUsuń