czwartek, 24 sierpnia 2017

Bakłażan z pomidorami i soczewicą

Danie jarskie na cztery pory roku - lato!


Zapraszamy na letnią odsłonę naszej MMMAK-owej bezmięsnej akcji. 
Tym razem postawiłam na pomidory i bakłażana.
Będąc na targu nie umiałam się zdecydować, które warzywo wybiorę na bohatera.
Stragany uginały się, sprzedawcy przekrzykiwali się reklamując swoje produkty...
W głowie miałam mętlik.
I przyszła mi myśl, czego mi najbardziej będzie brakowało  gdy lato przeminie - oczywiście, że pomidorów;-)
Pomidory uwielbiam łączyć z bakłażanem. Wg mnie to duet doskonały:-)
Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje
Mnie zainspirował Nagel Slater w książce "Jedz", który serwował bakłażana z grochem.
A jakie  bezmięsne dania znajdziecie u dziewczyn (Małgosi, Magdy, Ali i Kamili)? Zapraszam!



Składniki:
  • 1 bakłażan,
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg  świeżych pomidorów,
  • kilka strączków kardamonu,
  • kumin do smaku,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy,
  • sól, pieprz,
  • świeża kolendra lub natka pietruszki,
+ 1 szklanka ryżu basmati .

Przygotowanie:

Zacznijmy od ugotowania soczewicy. Po przepłukaniu Zagotować 1 szklankę wody (może być ociupiną więcej). Posolić lekko i dolać łyżkę oliwy. Gotować na małym ogniu 5 minut (od  zagotowania całości) i następnie odstawić pod przykryciem na 10 minut.
Bakłażana przekroić na pół, pokroić w plastry, posolić i odstawić na minimum 30 minut. Następnie opłukać, wysuszyć. Podsmażyć na rumiano na oliwie.
Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć  na oliwie do zeszklenia. Dosypać rozgniecione ziarnka kardamonu, kumin i kurkumę. Dodać pokrojone pomidory bez skóry. Dusić do odparowania płynu. Dodać soczewicę, bakłażana. Wymieszać, doprawić i chwilę razem pogotować.Posypać posiekaną natką.
Podawać do ugotowanego ryżu. Ryż wcześniej należy namoczyć przez 30 minut, następnie wysuszyć i gotować przez 10 minut w wodzie w proporcji 1-5 - 2 szkl. wody na szklankę ryżu. Odstawić na kolejne 5 minut pod przykryciem, żeby doszedł. Ryżu podczas gotowania nie należy mieszać. Dzięki temu będzie sypki.


6 komentarzy:

  1. O tak, pomidory to stanowczo produkt lata,
    choć u mnie w tym roku bardzo słabo dojrzewają. :(
    Pyszne połączenie!
    Przysiadam się ze smakiem.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No Marzenko, to dopiero coś pysznego!
    Wszystko idealnie do siebie pasuje! Pyszności!
    Letnie propozycje bardzoooo udane! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne smaki lata Marzenko! I mój ulubiony zestaw przypraw do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, cudne danie! I wiesz, myśląc co by przygotować zastanawialam się czego jem najwięcej. Pomidorów, a jakże!
    No i u mnie soczewica i podobne przyprawy :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne danie, właśnie skończyłam się nim zajadać. Pyszne i oby więcej takich!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)

    OdpowiedzUsuń