Skrzydełka w glazurze piernikowej


Pierniki Katarzynki w polewie i bez kojarzą mi się z dzieciństwem. Było to moje ulubione smakołyki odkąd sięgam pamięcią. Do tej pory, gdy rozpakowuję je, najpierw zamykam oczy i wącham je przywołując ich smak... Ach dobrze, że od lat są produkowane.
I właśnie Katarzynki były moją inspiracją w konkursie Przepis na Kopernika. #przepisnakopernika
Wyśmienicie smakują skrzydełka w piernikowej glazurze.  Lekko słodkawe z kwaśną i pikantną nutą.
Zapraszam na ucztę:-)!



Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oleju,
glazura:
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 szt. pierniczków bez polewy Katarzynki + 1 sztuka na posypkę
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka płatków chili,
  • sos chilli (ilość wg uznania),
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka octu ryżowego. 
Przygotowanie:

Skrzydełka dokładnie umyć, odciąć końcówki i każde skrzydełko przeciąć na pół. Dodać sól, pieprz i olej. Pozostawić w marynacie przez minimum 30 minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego  do 190 stop. C piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać około 45 minut. W tym czasie przygotować glazurę. W tym celu rozgrzać w garnku masło, dodać płatki chilli, sos sojowy i sos chili. Wsypać rozkruszone pierniczki.  Chwilę pogotować do zgęstnienia. Wyciągnąć skrzydełka z piekarnika, pokryć glazurą i zapiekać około 15 minut.  Przed podaniem udekorować rozkruszonymi pierniczkami. Pycha!


Przepisu na skrzydełka w glazurze piernikowej bierze udział w konkursie

Komentarze

  1. Te skrzydełka na pewno fantastycznie smakują!
    Powodzenia w konkursie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł :)
    Katarzynki tez kojarzą mi się z dzieciństwem i z moją babcią. Do dziś je przywozi na święta. Lubię te w czekoladzie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na ucztę!
    Smakowity pomysł! Powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega fajny pomysł. Bardzo chciałabym wypróbować, zastanawiam się tylko gdzie moģę kupić katarzynki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne