poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Ziemniaczane łódeczki z brokułowym nadzieniem


Te ziemniaczane łódeczki mogą być doskonałą przegryzką na imprezie,
ale mogą też być dodatkiem do danie głównego.
Nieskomplikowane, a jakie smakowite kąski:-)



Składniki:
  • 6-8 ziemniaków,
  • pół brokuła,
  • 0,5 szklanki startego sera Cheddar,
  • oliwa z oliwek,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • szczypiorek,
  • sól, cukier, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w lekko słonej wodzie. Ostudzić. W tym czasie brokuł podzielić na różyczki i obgotować w wodzie z cukrem i solą. Po przestudzeniu posiekać i wymieszać z serem. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaków nie obierać. Przekroić na pół i wydrążyć środek, tak, aby zostały nienaruszone skórki, czyli troszkę miąższu przy skórce zostawić. Skropić oliwą i oprószyć solą. Podpiekać z 15 minut w 180 stop.C. Następnie wypełnić farszem brokułowym i zapiekać do zrumienienia, też około 15-20 minut.
W międzyczasie, jak ziemniaki się pieką,  pokroić boczek w kostkę lub paski i zrumienić na patelni. Upieczone ziemniaczki wyjąć z piekarnika, posypać boczkiem i posiekanym szczypiorkiem. Dobre są podane zarówno na ciepło jak  i na zimno.

11 komentarzy:

  1. Gdyby nie ten boczuś i ser, to byłaby całkiem mało kaloryczna przekąska. Ale od świeta, czy imprezy, mozna sobie poszaleć. Na pewno zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie gdzie ziemmiaki tam musi być pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!
    Zjadłabym z wielką przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysłhttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. O jej, ale to wygląda niesamowicie. Nic tylko się zajadać :P

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz na ciepłe dni :) bardzo fajna propozycja, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko ale apetyczne te ziemniaczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne ziemniaczki! Idealna przystawka na lato!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam brokuły w każdej postaci, teraz spróbuję z podpiekanymi ziemniaczkami (ale boczek sobie odpuszczę, może kiedyś...).

    OdpowiedzUsuń