czwartek, 7 września 2017

Ciasto z morelami


Ciasto pojawiło się u nas zupełnie przypadkiem.
Przypadkiem kupiłam na targu "słodkie morele"...
Przypadkiem okazały się być niemiłosiernie kwaśne.
Czyli przypadek tu zarządził;-)
Wyszło pyszne, kwaskowate - takie jak lubię.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszenna,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • pół cytryny - starta skórka i sok,
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 35 dkg moreli.
Przygotowanie:
 
Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej, następnie przesianą mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać skórkę i sok z cytryny. Wylać ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Rozrzucić na wierzch równomiernie morele wypestkowane i pokrojone w kostkę. Piec ciasto w temp. 180 stop. C przez ok. 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem.



















7 komentarzy:

  1. Hmmmm....kwaśne morele...Może zza morza i dojrzewały w kontenerze?
    A ciasto prezentuje się pyyyyysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ja lubię takie ciacha!
    A owoce miały mało słonka i niestety kwaskowate się zdarzają :(
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam takie ciacha kilka razy w życiu i zawsze smakowały mega :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z morelami to coś dla mnie :) pyszności, pozdrawiam :) M

    OdpowiedzUsuń
  5. kwaśne owoce w słodkim cieście-idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń