czwartek, 14 września 2017

Gulasz wołowy z pieczoną kaszą jęczmienną


Przyszedł czas na rozgrzewające strawy:-)
Gulasz podany z pieczoną kaszą zawsze wywoływał uśmiech na mej twarzy;-)
Problemem był tylko dobór kaszy, bo połowa towarzystwa preferowała gryczaną, a połowa jęczmienną.
I odkąd pamiętam w moim rodzinnym domu były do wyboru zawsze te 2 kasze.
Dzisiaj podałam jęczmienną, bo nie było nikogo, kto walałby gryczaną;-)
A Wy którą wolicie?


Składniki:
  • 50-70dkg wołowiny bez kości,
  • 1-2 cebule,
  • 1-2 liście laurowe,
  • mąka pszenna,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz
+
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy,
  • sól.
Przygotowanie:
 
Kaszę ugotować w 2 szklankach słonej wody. Cebulkę zeszklić na oleju i wymieszać z ugotowaną kaszą. Całość wymieszać i w garnku przykrytym folią prażyć w piekarniku minimum 1 h w 160 stop. C.
Mięso umyte pokroić w większą kostkę. Obtoczyć w mące i zrumienić na oleju. Wrzucić do garnka. Ja robię to w szybkowarze, żeby wołowina szybciej doszła. Zeszklić cebulę na tłuszczu, dorzucić do mięsa. Podlać wodą, dodać sól, pieprz i liście laurowe. Dusić do miękkości., Na koniec można zagęścić sos mąką. W tym celu 1 łyżkę mąki rozpuścić w 1/3 szkl. wody, zahartować sosem i przelać całość do gulaszu. Zagotować całość. Ewentualnie doprawić.
Podawać gulasz z kaszą.


7 komentarzy:

  1. ale pyszności. muszę poszukać czy tu w Hiszpanii mają kaszę jęczmienną... wszędzie tylko miliony gatunków ryżu i makaron...
    ale soczyście Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam, wypróbuję na pewno przepis. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubię wszystkie kasze bez wyjatku ale teraz mogę tyklko gryczaną i jaglaną :) Do tego pysznego gulaszu chyba lepsza byłaby gryczana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wolę jęczmienną ale gryczaną w takim pysznym mięsnym sosie też zjem :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, naprawdę świetnie się prezentuję ten gulasz - nic tylko zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gulasz z kaszą to jest to, lubie obie, jadam na zmianę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo znakomity gulasz😊 Ja do niego zjadłabym gryczaną niepaloną albo pęczak😉 jęczmienną też nie pogardzę😊

    OdpowiedzUsuń