czwartek, 26 października 2017

Papryka pieczona z mięsem mielonym i świeżymi ziołami


Nie wiem jakie  papryki lubicie najbardziej.
Ja co roku czekam na te białe odmiany.
Dzięki swojej delikatności nadają się do faszerowania,
  podkreślają wręcz smak nadzienia.
Zawierają małe gniazda z nasionami i w trakcie pieczenia zachowują swój kształt i wygląd.
 


Składniki:
  • 3-4 papryki białej odmiany,
  • 0,5 kg mięsa mielonego  (wieprzowo-drobiowego lub tylko wieprzowego),
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • świeże zioła (mięta, oregano, bazylia, natka pietruszki),
  • odrobina wody do wyrobienia mięsa,
 
sos:
  • 0,5 kg świeżych pomidorów (lub z puszki),
  • 1 cebula,
  • 1-2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 łyżka oleju,
  • woda lub bulion warzywny,
  • ewentualnie białe wino do podlania.
 
Przygotowanie:
 
Papryki oczyścić z nasion. Zostawić całe lub przekroić na pół. Mięso dobrze wyrobić z odrobiną wody, olejem, przyprawami i posiekanymi ziołami i cebulą. Nadziewać papryki doprawioną masą. Układać na  wysmarowanej olejem blasze. Piec około 40 minut w 180 stop. C.
W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić  na łyżce oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, poszatkować i wrzucić na patelnię z cebulką. Dusić. Dodać listki laurowe i ziele angielskie. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podlać wodą (bulionem) i winem. Dusić chwilę do odparowania płynu.
Papryki wyjąć i każdy polewa sobie sosem pomidorowym. Sos wcześniej można zmiksować lub przetrzeć przez sito.









7 komentarzy:

  1. Uwielbiam nadziewane papryki!
    Wpraszam się i już :)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też kocham białe papryki! :)) Są takie subtelne w smaku i delikatne, masz rację, do faszerowania idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, mega to wygląda. Już z rok takich nie jadłam, dziękuje bardzo :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zawsze czekam na te białe.:)
    Inne toleruję tylko w ajwarze. ;)

    OdpowiedzUsuń