środa, 29 listopada 2017

Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym

Danie jarskie na cztery pory roku - jesień!



W tym roku, to już ostatnia sezonowa akcja naszych MMMAK-owych dań jarskich. 
Jejku jak ten czas leci. I mam wrażenie, że im jesteśmy starsi tym szybciej… 
Ale pewnie nie jestem sama w tym przeświadczeniu. 
Na tapetę tym razem wrzuciłam dynię i brukselkę. Zapieczone z bagietką i polane sosem z cukinii (podobnym do tzatzików) to moja jesienna propozycja:-) 
Jesteście ciekawi  jakie  bezmięsne dania znajdziecie u dziewczyn (Małgosi, Magdy, Ali i Kamili)?

Składniki:
  •  pół dyni Hokaido (lub cała, w zależności od okazu),
  • 30 dkg brukselki,
  •  kilka pomidorków koktajlowych,
  •  bagietka,
  • czosnek,
  •  tymianek suszony lub świeży,
  •  1 cebula,
  •  sól, pieprz,
  • płatki chilli,
  •  oliwa z oliwek,
sos cukiniowy:
  •  jogurt naturalny mały,
  • 0,5  cukinii,
  • sól, pieprz,
  •  1 łyżeczka oliwy,
  •  odrobina octu winnego.


Przygotowanie:
Dynię pozbawić pestek. Pokroić razem ze skórką w większą kostkę, dodać brukselki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka, pomidorki. Polać oliwą. Doprawić  solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, skropić oliwą, wrzucić wyciśnięty  czosnek, płatki chilli, tymianek, sól i pieprz. Wymieszać z warzywami. Zapiekać całość około 30-40 minut w 180 stop. C. W tym czasie przygotować sos. Zetrzeć cukinię na tarce jarzynowej, odcisnąć sok. Wymieszać z jogurtem, dodać oliwę, ocet i przyprawić do smaku. Sosem polewać każdą porcję zapiekanki.








8 komentarzy:

  1. Dynia i brukselka rządzą tym razem w naszych jesiennych smakołykach :)
    Smakowita zapiekanka zwłaszcza z tym orzeźwiającym sosikiem!
    Pyszna jarska jesień u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne jesienne kolorki! Podoba mi się dodatek bagietki i ten sosik z cukinii:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesienne kolory i pyszne jesienne smaki zamknęłaś w tej zapiekance. :)
    A czas, cóż, z roku na rok pędzi coraz szybciej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie pieczone warzywa i ich zapach. :)
    Takiego sosu na bazie cukinii nie jadłam, spróbuję bardzo chętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być ciekawe połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko co z dynią uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta zapiekanka na pewno smakuje wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  8. zapraszam czasami do mnie:
    http://krzywakromeczka.blogspot.com/
    ;)

    OdpowiedzUsuń