poniedziałek, 6 listopada 2017

Pieczarki faszerowane


Tak przygotowane  pieczarki robię już blisko 20 lat. Nie zdawałam sobie sprawy, że to już tyle lat minęło, kiedy natknęłam się na nie  w Wysokich Obcasach. Ale to faktycznie było jeszcze w latach 90-tych;-) Obsmażone na patelni nie są może zbyt dietetyczne, ale gwarantuję, że smakiem powalają i od czasu do czasu możemy sobie na małe szaleństwo kulinarne pozwolić;-)
Duży wybór patelni i akcesoriów kuchennych znajdziemy na stronie z wyposażeniem kuchni DoGotowania.pl . Zmieniając kuchnię swoją na indukcyjną musiałam wymienić wszystkie swoje patelnie i garnki, a tam znalazłam fajne rozwiązanie w postaci adapteru, które pozwala na używanie naczyń nie przystosowanych do indukcji. Dzięki temu, ku uciesze mojej,  mogę nawet tak starą, zdobyczną na Bawarii, patelenkę używać ;-) Szkoda, że nie znałam takiego patentu wcześniej. Ileż bym zaoszczędziła...



Składniki:
  • 4-5 dorodnych pieczarek do faszerowania + 1-2 do farszu
  • 4 łyżki twarogu,
  • 4 łyżki startego na grubych oczkach sera gruyere,
  • cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 1 duży posiekany ząbek czosnku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru,
  • 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów,
  • sól, pieprz,
  • jajko i bułka tarta do panierowania,
  • olej lub oliwa do smażenia.
Przygotowanie:
Kapelusze pieczarek przygotować do nadziewania. Poobcinać nóżki.  Jedną  lub dwie pieczarki pokroić w drobną kostkę i razem z cebulą przesmażyć na odrobinie oliwy, dodać czosnek, sól i pieprz. Odparować. Przestudzone wymieszać z serami, posiekanymi suszonymi pomidorami i szczypiorem. Napełnić pieczarki z górką. Najpierw obtoczyć w bułce część farszową, potem całą pieczarkę w roztrzepanym jajku i całą w bułce. Smażyć na złoto ze wszystkich stron. Podawać na ciepło lub na zimno. Obie wersje smakują wybornie:-)


12 komentarzy:

  1. W takiej wersji pieczarek nie jadlam a wygladaja na zdjeciach smakowicie , opis ten smak gwarantuje :).

    OdpowiedzUsuń
  2. już nie pamiętam kiedy takie pieczarki robiłam :) teraz narobiłaś mi na nie apetytu :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś podobne pieczarki robiłam często. Super potrawa, dziękuję Marzenko za przypomnienie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj zjadłabym i ja, teraz właśnie, do jutra nie wytrzymam...hehehe. Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przymierzam się do nich od dłuższego już czasu. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie pieczarki robiła dawniej bardzo często moja Mama. Podoba mi się pomysł z serowym nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana ale one cudownie wyglądają :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne!
    Dawno nie robiłam i na pewno będą u mnie wkrótce...

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak faszerowanych pieczarek jeszcze nie jadłam, ale moim hitem są pieczarki faszerowane płatkami owsianymi - rewelacja! )

    OdpowiedzUsuń